Kurczak w jogurtowym sosie curry

2021-03-29
Kurczak w jogurtowym sosie curry
Autor: Shutterstock Kurczak w jogurtowym sosie curry to pyszny obiad który przygotujesz w kilka chwil.
łatwy
35 min
4

Kurczak w jogurtowym sosie curry to danie rodem z orientalnej kuchni Indii. Aromat i smak tej potrawy to zdecydowana zasługa przypraw - szczególnie charakterystycznej dla kuchni hinduskiej mieszanki garam masala.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • pieprz i sól
  • olej lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć mielona papryką, imbirem i garam masala, skropić olejem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać nieco oleju, wsypać garam masala, wymieszać i dołożyć kurczaka. Smażyć na sporym ogniu, aż się zrumieni.
  • Dodać osiekaną cebulę i czosnek i smażyć aż się zeszklą, często mieszając. Dodać pozostałe przyprawy i jogurt, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu kilka minut. 
  • Na koniec dodać pastę pomidorową i dusić jeszcze ok 10 min, przyprawić do smaku, podawać z ryżem lub chlebkiem naan.