Kurczak w jogurtowym sosie curry
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kurczak w jogurtowym sosie curry to danie rodem z orientalnej kuchni Indii. Aromat i smak tej potrawy to zdecydowana zasługa przypraw - szczególnie charakterystycznej dla kuchni hinduskiej mieszanki garam masala.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szczypta mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 szczypta mielonej kolendry
- pieprz i sól
- olej lub masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć mielona papryką, imbirem i garam masala, skropić olejem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju, wsypać garam masala, wymieszać i dołożyć kurczaka. Smażyć na sporym ogniu, aż się zrumieni.
- Dodać osiekaną cebulę i czosnek i smażyć aż się zeszklą, często mieszając. Dodać pozostałe przyprawy i jogurt, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu kilka minut.
- Na koniec dodać pastę pomidorową i dusić jeszcze ok 10 min, przyprawić do smaku, podawać z ryżem lub chlebkiem naan.