Kurczak w curry z suszonymi owocami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Jeśli lubisz orientalne dania kuchni indyjskiej, polecamy przepis na piersi kurczaka w curry z suszonymi owocami i prażonymi migdałami. Kurczaka curry proponujemy podać z brązowym ryżem i imbirowo-cebulowym sosem. Danie idealne na wykwintny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 połówki piersi kurczaka bez skóry
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 torebki po 10 dag brązowego ryżu
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżka posiekanego świeżego imbiru (ewentualnie 1/2 łyżki sproszkowanego)
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1,5 szklanki wody
- kostka rosołowa z kury
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców np. śliwek, moreli, rodzynek
- garść drobniutko posiekanych orzechów (dowolnych)
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzaną suchą patelnię wsyp płatki migdałowe. Praż je, cały czas mieszając, ok. 3 minuty, aż się lekko przyrumienią.
- Na oleju podsmaż kurczaka – ok. minuty z każdej strony.
- Przełóż kurczaka na talerz, a na olej wrzuć cebule, czosnek i imbir. Duś przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i włóż kurczaka.
- Wlej bulion (przygotowany z wody i kostki rosołowej), wsyp suszone owoce i orzechy. Przykryj patelnię i duś do momentu aż kurczak będzie miękki (zajmie to do 15 minut).
- Ugotuj ryż.
- Ugotowany ryż rozłóż na talerze. Na każdej porcji połóż kawałek kurczaka, polej całość sosem i posyp prażonymi migdałami oraz szczypiorkiem.