Kurczak w curry z suszonymi owocami

2021-03-29
Kurczak w curry z suszonymi owocami
Autor: Archiwum Kurczak w curry z suszonymi owocami to doskonałe połączenie smaków
łatwy
40 min
4

Jeśli lubisz orientalne dania kuchni indyjskiej, polecamy przepis na piersi kurczaka w curry z suszonymi owocami i prażonymi migdałami. Kurczaka curry proponujemy podać z brązowym ryżem i imbirowo-cebulowym sosem. Danie idealne na wykwintny obiad. 

SKŁADNIKI

  • 4 połówki piersi kurczaka bez skóry
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 torebki po 10 dag brązowego ryżu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru (ewentualnie 1/2 łyżki sproszkowanego)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1,5 szklanki wody
  • kostka rosołowa z kury
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców np. śliwek, moreli, rodzynek
  • garść drobniutko posiekanych orzechów (dowolnych)
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzaną suchą patelnię wsyp płatki migdałowe. Praż je, cały czas mieszając, ok. 3 minuty, aż się lekko przyrumienią.
  • Na oleju podsmaż kurczaka – ok. minuty z każdej strony.
  • Przełóż kurczaka na talerz, a na olej wrzuć cebule, czosnek i imbir. Duś przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i włóż kurczaka.
  • Wlej bulion (przygotowany z wody i kostki rosołowej), wsyp suszone owoce i orzechy. Przykryj patelnię i duś do momentu aż kurczak będzie miękki (zajmie to do 15 minut).
  • Ugotuj ryż.
  • Ugotowany ryż rozłóż na talerze. Na każdej porcji połóż kawałek kurczaka, polej całość sosem i posyp prażonymi migdałami oraz szczypiorkiem.