Kurczak w cieście francuskim
2021-10-07
łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka owinięta w ciasto francuskie i upieczona to bardzo eleganckie danie. Idealne na niedzielny posiłek z teściami lub spotkanie przyjaciół. Filet drobiowy w cieście francuskim przygotujecie z łatwością. To prosty lecz szalenie efektowny przepis na obiad. Polecam!
SKŁADNIKI
- 600 g filetów z kurczaka, 4 pojedyncze piersi
- słodka papryka, sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szpinaku
- 80 g sera feta
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko skłócone z 1 łyżką mleka
- 2 łyżeczki nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pojedyncze filety z piersi kurczaka oprószyć papryką, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć 30 sekund. Dodać szpinak i dusić razem, aż zmięknie i zmieni kolor na ciemno zielony. Dodać ser feta pokrojony w kostkę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia sera. Przestudzić.
- Ciasto podzielić na 4 prostokąty. Dwa przeciwstawne boki każdego prostokąta naciąć nożyczkami lub nożem. Środek pozostawić nietknięty.
- Na środku każdego kawałka ciasta położyć jeden filet. Na piersi ułożyć jedną porcję szpinaku. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Paski zakładać na zakładkę. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Posypać sezamem.
- Pakieciki z piersi owiniętej ciastem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
- Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut.
- Podawać z zieloną sałatą z winegretem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne