Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim
Autor: Shutterstock.com Przekrojony filet drobiowy otoczony ciastem francuskim z nadzieniem szpinakowym
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka owinięta w ciasto francuskie i upieczona to bardzo eleganckie danie. Idealne na niedzielny posiłek z teściami lub spotkanie przyjaciół. Filet drobiowy w cieście francuskim przygotujecie z łatwością. To prosty lecz szalenie efektowny przepis na obiad. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetów z kurczaka, 4 pojedyncze piersi
  • słodka papryka, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 80 g sera feta
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko skłócone z 1 łyżką mleka
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pojedyncze filety z piersi kurczaka oprószyć papryką, solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć 30 sekund. Dodać szpinak i dusić razem, aż zmięknie i zmieni kolor na ciemno zielony. Dodać ser feta pokrojony w kostkę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia sera. Przestudzić. 
  • Ciasto podzielić na 4 prostokąty. Dwa przeciwstawne boki każdego prostokąta naciąć nożyczkami lub nożem. Środek pozostawić nietknięty.
  • Na środku każdego kawałka ciasta położyć jeden filet. Na piersi ułożyć jedną porcję szpinaku. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Paski zakładać na zakładkę. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Posypać sezamem.
  • Pakieciki z piersi owiniętej ciastem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
  • Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut. 
  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej