Kurczak po hiszpańsku. Pokochasz go za smak i prostotę

Kurczak po hiszpańsku. Pokochasz go za smak i prostotę
Autor: Shutterstock Delikatny kurczak pieczony po hiszpańsku
łatwy
15 min
4

Kurczak po hiszpańsku uwodzi smakiem i prostotą wykonania. Danie właściwie robi się samo, w piekarniku, ryż się gotuje, a my spokojnie przygotowujemy surówkę i nakrywamy do stołu. Kto tak nie lubi?

SKŁADNIKI

  • 8 udek z kurczaka, ze skórą i kością
  • 3 cebule, cienko pokrojone
  • 2 łyżeczki papryki
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • dobra garść natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170 Cz termoobiegiem.
  • Umieść wszystkie składniki w dużym żaroodpornym naczyniu. Dopraw i wszystko wymieszaj rękoma.
  • Piecz przez 45 minut, dodając cebulę po 20 minutach, aż kurczak będzie złoty, a cebula miękka. Podawaj z ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej