Kurczak po hiszpańsku. Pokochasz go za smak i prostotę
2023-03-12
łatwy
15 min
4
Kurczak po hiszpańsku uwodzi smakiem i prostotą wykonania. Danie właściwie robi się samo, w piekarniku, ryż się gotuje, a my spokojnie przygotowujemy surówkę i nakrywamy do stołu. Kto tak nie lubi?
SKŁADNIKI
- 8 udek z kurczaka, ze skórą i kością
- 3 cebule, cienko pokrojone
- 2 łyżeczki papryki
- skórka i sok z 1 cytryny
- dobra garść natki pietruszki, grubo posiekanej
- 150 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 170 Cz termoobiegiem.
- Umieść wszystkie składniki w dużym żaroodpornym naczyniu. Dopraw i wszystko wymieszaj rękoma.
- Piecz przez 45 minut, dodając cebulę po 20 minutach, aż kurczak będzie złoty, a cebula miękka. Podawaj z ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne