Kurczak piri piri z jednej patelni. Ten sycący i małokaloryczny obiad oszałamia smakiem

Kurczak piri piri
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Kurczak piri piri jest pikantny, wyrazisty w smaku i aromatyczny. Znakomicie nadaje się na niskokaloryczny obiad. Podany w z ryżem lub kaszą stanowi pełne, sycące danie.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g papryczek piri piri
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy kus-kus

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj oregano, sól, paprykę i mieszanką przypraw kurczaka.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoto-brązowo.
  • Zdejmij kurczaka z patelni i wrzuć na nią papryczki i cebulę, smaż przez chwilę, a gdy zmiękną wlej pomidory i pół szklanki wody.
  • Doprowadź do wrzenia, po czym z minimalizuj ogień i gotuj 7-8 minut, aby zredukować sos.
  • Następnie dodaj kurczaka i balsamico i gotuj jeszcze 5 minut. 
  • Zdejmij z patelni, i wrzuć na nią ugotowany ryż lub zalany wrzątkiem kus-kus.
  • Gdy ryż się podgrzeje lub kus-kus napęcznieje wyłóż na wierzch kurczaka i sos.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej