Kurczak piri piri z jednej patelni. Ten sycący i małokaloryczny obiad oszałamia smakiem
2023-01-20
łatwy
40 min
4
Kurczak piri piri jest pikantny, wyrazisty w smaku i aromatyczny. Znakomicie nadaje się na niskokaloryczny obiad. Podany w z ryżem lub kaszą stanowi pełne, sycące danie.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 100 g papryczek piri piri
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 1 spora cebula
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy kus-kus
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj oregano, sól, paprykę i mieszanką przypraw kurczaka.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoto-brązowo.
- Zdejmij kurczaka z patelni i wrzuć na nią papryczki i cebulę, smaż przez chwilę, a gdy zmiękną wlej pomidory i pół szklanki wody.
- Doprowadź do wrzenia, po czym z minimalizuj ogień i gotuj 7-8 minut, aby zredukować sos.
- Następnie dodaj kurczaka i balsamico i gotuj jeszcze 5 minut.
- Zdejmij z patelni, i wrzuć na nią ugotowany ryż lub zalany wrzątkiem kus-kus.
- Gdy ryż się podgrzeje lub kus-kus napęcznieje wyłóż na wierzch kurczaka i sos.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne