Kurczak pieczony z dynią, ziemniakami i szałwią
2021-10-11
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kurczak pieczony z dynią, ziemniakami i szałwią to pyszne danie pełne aromatu. Genialne w swojej prostocie, obłędne w smaku. Koniecznie wypróbujcie, gdy sezone na pękate dynie w pełni!
SKŁADNIKI
- 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę
- 2 małe cebule, pokrojone w ósemki
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 4 duże udka kurczaka ze skórą
- 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
- 1 garść świeżych liści szałwii
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 250 ml dobrej jakości bulionu z kurczaka
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C lub do 180°C z wentylatorem.
- W dużej brytfannie wymieszaj dynię, ziemniaki, cebulę, listki szałwii oraz pokrojony boczek z 1 łyżka oleju.
- Udka kurczaka przypraw posiekanych czosnkiem, solą oraz pieprzem. Ułóż na warzywach.
- Do brytfanny wlej bulion. Wstaw kurczaka z warzywami do piekarnika.
- Piecz przez 45-50 minut lub do chwili, gdy warzywa i mięso upieką się, a skórka na udkach zacznie się rumienić.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!