Kurczak pieczony z dynią, ziemniakami i szałwią

Kurczak pieczony z dynią, ziemniakami i szałwią
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kurczak pieczony z dynią, ziemniakami i szałwią to pyszne danie pełne aromatu. Genialne w swojej prostocie, obłędne w smaku. Koniecznie wypróbujcie, gdy sezone na pękate dynie w pełni! 

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę
  • 2 małe cebule, pokrojone w ósemki
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 4 duże udka kurczaka ze skórą 
  • 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
  • 1 garść świeżych liści szałwii
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 250 ml dobrej jakości bulionu z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C lub do 180°C z wentylatorem.
  • W dużej brytfannie wymieszaj dynię, ziemniaki, cebulę, listki szałwii oraz pokrojony boczek z 1 łyżka oleju.
  • Udka kurczaka przypraw posiekanych czosnkiem, solą oraz pieprzem. Ułóż na warzywach.
  • Do brytfanny wlej bulion. Wstaw kurczaka z warzywami do piekarnika. 
  • Piecz przez 45-50 minut lub do chwili, gdy warzywa i mięso upieką się, a skórka na udkach zacznie się rumienić. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz TOP 10 przepisów na udka i pałki z kurczaka. Zainspiruj się!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej