Kurczak pieczony na butelce - niezły patent na soczystego i aromatycznego kurczaka
2022-02-23
łatwy
90 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zastanawiasz się, jak upiec kurczaka, by był soczysty i aromatyczny? Wykorzystaj do tego butelkę. Kurcza pieczony na butelce napełnionej wodą, sokiem, piwem lub mieszanką przypraw nasiąknie oparami, dzięki czemu mięso nie będzie suche i zyska wyjątkowy smak. Podajemy prosty przepis na kurczaka pieczonego na butelce.
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczak (ok. 1,2 kg)
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 szczypty soli
- 1 butelka piwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z butelki piwa zdejmij wszystkie papierowe/foliowe etykiety, butelkę dokładnie wyszoruj i odstaw, aby zburzone wstrząsaniem przy myciu piwo nieco się uspokoiło.
- Możesz tez użyć innej butelki - napełnij ją wodą do 1/3 wysokości. Możesz dorzucić do niej rozgnieciony czosnek lub ulubione zioła, aby nadać potrawie lepszy smak.
- Jeśli używasz piwa, to odstaną butelkę delikatnie otwórz i opróżnij do połowy.
- Kurczaka wyczyść z nadmiaru tłuszczu, umyj. Posól i posyp obficie przyprawą zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.
- Tak przygotowanego kurczaka nadziej na butelkę, ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
- Kurczaka piecz ok 1 godziny, aż będzie miękki i ładnie zrumieniony. Po lekkim przestygnięciu zdejmij z butelki ii podziel na porcje.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.