Kurczak marynowany w miodzie - łatwy przepis
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Nie masz pomysłu na obiad? Masz kurczaka i nie wiesz jak go oryginalnie przyrządzić? Zaserwuj rodzinie miodowego kurczaka. Oto sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka
- 70 ml sosu sojowego
- 50 ml miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka pokrojonego imbiru
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
- Pałki kurczaka włożyć do miski, następnie zalać marynatą, dokładnie wymieszać, a potem odstawić co najmniej na kilka godzin do lodówki.
- Tak zabejcowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Następnie wstawić na 1,5 godziny do piekarnika, rozgrzanego do temperatury około 180 stopni. Jeśli mięso za bardzo się zarumieni, przykryć je folią aluminiową.