Kurczak Kozani - soczysty i aromatyczny. Grecki sposób na nóżki z kurczaka nie ma sobie równych
2023-03-20
łatwy
40 min
4
Kurczak Kozani to niezwykle aromatyczne danie z duszonych nóżek. Z dodatkiem papryki, suszonych śliwek i odrobiny szafranu danie smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 8 pałeczek z kurczaka
- szczypta szafranu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 czerwone cebule
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 20 śliwek suszonych
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka obierz ze skóry, włóż do garnka, zalej wodą i przypraw szafranem.
- Gotuj pałeczki przez ok. 15 minut, mięso wyjmij, płyn odstaw na później.
- Cebulę obierz, pokrój w krążki i podsmaż na oliwie - ok 10 minut, aż będzie bardzo miękka.
- Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, włóż ugotowanego kurczaka i śliwki.
- Podlej wszystko wodą, w której gotował się kurczak - 2-3 szklanki powinny wystarczyć.
- Przypraw całość solą i pieprzem i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut. Sos powinien się niemal całkowicie zredukować.
- Podawaj z ryżem lub kaszą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne