Kurczak Kozani - soczysty i aromatyczny. Grecki sposób na nóżki z kurczaka nie ma sobie równych

Kurczak Kozani
Autor: Shutterstock Kurczak Kozani to znakomite danie kuchni greckiej.
łatwy
40 min
4

Kurczak Kozani to niezwykle aromatyczne danie z duszonych nóżek. Z dodatkiem papryki, suszonych śliwek i odrobiny szafranu danie smakuje wyśmienicie. 

SKŁADNIKI

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 czerwone cebule
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 20 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka obierz ze skóry, włóż do garnka, zalej wodą i przypraw szafranem.
  • Gotuj pałeczki przez ok. 15 minut, mięso wyjmij, płyn odstaw na później.
  • Cebulę obierz, pokrój w krążki i podsmaż na oliwie - ok 10 minut, aż będzie bardzo miękka.
  • Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, włóż ugotowanego kurczaka i śliwki.
  • Podlej wszystko wodą, w której gotował się kurczak - 2-3 szklanki powinny wystarczyć.
  • Przypraw całość solą i pieprzem i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut. Sos powinien się niemal całkowicie zredukować. 
  • Podawaj z ryżem lub kaszą. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej