Kurczak Huli Huli - smak wakacji na Hawajach na twoim talerzu
2024-06-24
łatwy
35 min
6
Dieta bezglutenowa
Kurczak Huli Huli to danie w hawajskim stylu. By go przygotować nie trzeba jednak jechać na rajskie wyspy, wystarczy wycieczka do supermarketu, by zaopatrzyć się w nim w powszechnie dostępne składniki. Poznaj sekrety kurczaka Huli Huli i ciesz się jego niezrównanym smakiem.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z naszymi innymi przepisami na dania z kurczaka!
Kuchnia hawajska to prawdziwa mieszanka smaków i wpływów różnych tradycji kulinarnych, głównie amerykańskiej i japońskiej. Na hawajskich stołach królują ryż, owoce morza, ryby, warzywa, egzotyczne owoce oraz azjatyckie przyprawy takie jak sos sojowy, huli-huli, teriyaki i wasabi. Jest kolorowo, zdrowo i świeżo!
SKŁADNIKI
- ok. 1,5-2 kg kurczaka - może być to tuszka podzielona na części lub ulubione kawałki - na przykład udka
- Marynata:
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżka pieprzu cayenne
- 1,5 łyżki sproszkowanego czosnku
- 1,5 łyżki papryki wędzonej
- 1,5 łyżki kuminu
- Sos:
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego/winnego
- 1 łyżka sproszkowanego czosnku
- 2 łyżki sproszkowanego imbiru
- 2 lub 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty wymieszać, a następnie obsypać niemi dokładnie kawałki kurczaka. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na kilka godzin - może być na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
- Wymieszać składniki sosu a następnie krótko go zagotować.
- Zamarynowane kawałki kurczaka obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
- Polać sosem i piec ok. 30-45 minut (do miękkości mięsa). Podczas pieczenia 2-3 razy polać mięso wytworzonym sosem.
- Podawać z ryżem i podpieczonymi plastrami ananasa.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne