Kurczak Huli Huli - smak wakacji na Hawajach na twoim talerzu

Kurczak Huli Huli -  smak wakacji na Hawajach na twoim talerzu
Autor: Shutterstock Ten kurczak zachwyca smakiem i soczystością
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

Kurczak Huli Huli to danie w hawajskim stylu. By go przygotować nie trzeba jednak jechać na rajskie wyspy, wystarczy wycieczka do supermarketu, by zaopatrzyć się w nim w powszechnie dostępne składniki. Poznaj sekrety kurczaka Huli Huli i ciesz się jego niezrównanym smakiem.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z naszymi innymi przepisami na dania z kurczaka!

Kuchnia hawajska to prawdziwa mieszanka smaków i wpływów różnych tradycji kulinarnych, głównie amerykańskiej i japońskiej. Na hawajskich stołach królują ryż, owoce morza, ryby, warzywa, egzotyczne owoce oraz azjatyckie przyprawy takie jak sos sojowy, huli-huli, teriyaki i wasabi. Jest kolorowo, zdrowo i świeżo!

SKŁADNIKI

  • ok. 1,5-2 kg kurczaka - może być to tuszka podzielona na części lub ulubione kawałki - na przykład udka
  • Marynata:
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżka pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżki sproszkowanego czosnku
  • 1,5 łyżki papryki wędzonej
  • 1,5 łyżki kuminu
  • Sos:
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/3 szklanki soku ananasowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego/winnego
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 2 lub 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty wymieszać, a następnie obsypać niemi dokładnie kawałki kurczaka. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na kilka godzin - może być na całą noc.
  • Piekarnik  rozgrzać do 180ºC.
  • Wymieszać składniki sosu a następnie krótko  go zagotować.
  • Zamarynowane kawałki kurczaka obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
  • Polać sosem i piec ok. 30-45 minut (do miękkości mięsa). Podczas pieczenia 2-3 razy polać mięso wytworzonym sosem.
  • Podawać z ryżem i podpieczonymi plastrami ananasa.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej