Kurczak hasselback po włosku - nacinany i nadziewany cukinią, mozzarellą i pomidorami
2021-08-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak hasselback po włosku, czyli nadziewany składnikami w kolorach rodem z włoskiej flagi, jest soczysty i smakowity. Nie jest też ciężkostrawny, bo jedynym mniej dietetycznym dodatkiem jest mozzarella. Pyszne danie, do przygotowania w parę chwil.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- 1 młoda cukinia
- oliwa do wysmarowania naczynia
- sól, pieprz, oregano i bazylia do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, bazylią i oregano, odstawić do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC.
- W trakcie, gdy piekarnik się rozgrzewa, piersi wyjąć, ponacinać jak ziemniaki hasselback - ale zachowując między nacięciami ok/ 15 cm odległości.
- Pomidory, cukinię i mozzarellę pokroić w plastry w liczbie równej liczbie nacięć na mięsie. W każde nacięcie włożyć po plastrze cukinii, sera i pomidora.
- Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć na dnie piersi i zapiekać ok. 30 minut, do miękkości mięsa. Gdyby rumieniło się zbyt mocno, nakryć naczynie folią aluminiową.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne