Kurczak hasselback po włosku - nacinany i nadziewany cukinią, mozzarellą i pomidorami

Kurczak hasselback po włosku  - nacinany i nadziewany cukinią, mozzarellą i pomidorami
Autor: Shutterstock Nacinane i pieczone piersi z kurczaka świetnie się prezentują i doskonale smakują
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak hasselback po włosku, czyli nadziewany składnikami w kolorach rodem z włoskiej flagi, jest  soczysty i smakowity. Nie jest też ciężkostrawny, bo jedynym mniej dietetycznym dodatkiem jest mozzarella. Pyszne danie, do przygotowania w parę chwil.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • kulka mozzarelli
  • 2  pomidory
  • 1 młoda cukinia
  • oliwa do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz, oregano i bazylia do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, bazylią i oregano, odstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC.
  • W trakcie, gdy piekarnik się rozgrzewa, piersi wyjąć, ponacinać jak ziemniaki hasselback  - ale zachowując  między nacięciami ok/ 15 cm odległości.
  • Pomidory, cukinię i mozzarellę pokroić w plastry w liczbie równej liczbie nacięć na mięsie. W każde nacięcie włożyć po plastrze cukinii, sera i pomidora.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć na dnie piersi i zapiekać ok. 30 minut, do miękkości mięsa. Gdyby  rumieniło się zbyt mocno, nakryć naczynie folią aluminiową.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej