Chili con carne to jedno z najsłynniejszych dań kuchni meksykańskiej. Niezwykle aromatyczna i bogata w składniki kuchnia Meksyku ma swoich zwolenników na całym świecie.
Źródło:
Rozwiń
Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński to rozpływający w ustach kotlet ze świeżej cielęciny, smażony na maśle i podawany tradycyjnie z plasterkami cytryny. Narodowe danie Austrii.
Źródło:
Rozwiń
Pierogi
Choć w różnych formach znane na całym świecie, to nasze polskie nie mają sobie równych. Gotowane, smażone lub pieczone, z mięsem, warzywami, kaszą, serem czy owocami. Polska pierogami słynie.
Źródło:
Rozwiń
Kaczka po pekińsku
Kaczka po pekińsku to diament w koronie cudownej i pysznej kuchni chińskiej.
Źródło:
Rozwiń
Kurczak muamba
Muamba De Galinha to smaczne, niesamowicie aromatyczne i niezwykle sycące danie rodem z Angoli, gdzie stało się daniem narodowym, choć bardzo popularne jest w całej Środkowej Afryce
Źródło:
Rozwiń
Paella
Paella, czyli potęga różnorodności. Hiszpańskie danie na bazie ryżu z taką mnogością dodatków, że w głowie się może zakręcić. Pyszne!
Źródło:
Rozwiń
Tom Yum
Tom Yum to kwintesencja tajskiej kuchni - lekka zupa z krewetek lub kurczaka, z całą masą aromatycznych potraw i mlekiem kokosowym.
Źródło:
Rozwiń
Bulgogi
Bulgogi wołowe to jedna z najpopularniejszych potraw koreańskich. Jest to delikatna, cienko pokrojona, pysznie przyrumieniona wołowina.
Źródło:
Rozwiń
Empanadas
Empanadas to kruche, pieczone pierożki rodem z Ameryki Południowej. Można je wypełnić dowolnym farszem - mięsnym bądź warzywnym.
Źródło:
Rozwiń
Żurek
Zestawienie zamyka niesamowity, bardzo polski żurek.