Kurczak duszony z warzywami - zrobisz go, zanim ugotuje się ryż
2022-10-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kuczak duszony z warzywami to proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które dosłownie w pół godziny wyląduje na talerzu. Jeśli jednocześnie nastawisz wodę na gotowanie ryżu, masz szansę na szybkie zaspokojenie głodu. Danie, gdy wiesz, że będziesz mieć mało czasu, możesz też przygotować na raty - wcześniej krojąc warzywa i umieszczając je w lodówce w zamkniętych pojemnikach.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka albo 4 duże kawałki kurczaka - np górne części udek
- 1 duża cukinia
- 1 papryka
- 400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- posiekana natka pietruszki do podania
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka oczyść, jeśli masz piersi, pokrój je w kostkę.
- Cukinię i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, posyp ją solą, pieprzem i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj na patelnię cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić.
- Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.Duś przez 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaje 2-3 łyżki wody.
- Podawaj z ryżem, kaszą albo makaronem, posypane siekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz też nasze inne przepisy na udka i podudzia z kurczaka