Krokiety ziemniaczane z farszem z mięsa z rosołu - pysznie i oszczędnie!
2021-11-17
łatwy
45 min
5
Krokiety ziemniaczane z farszem z mięsa z rosołu to pomysł na niedrogie pyszne danie, w którym wykorzystasz mięso z zupy. Nie jest to danie trudne do przygotowania, choć nieco czasochłonne, ale warto, bo jest doskonałe w smaku i niedrogie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- ok. 0,5 kg mięsa z rosołu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
- Do smażenia:
- 1 roztrzepane jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, posolić do smaku i wyrobić na gładkie ciasto.
- Mięso z rosołu i cebulę zemleć w maszynce, podsmażyć na łyżce masła, dodać pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i odparować. Jeśli farsz jest zbyt mało wyrazisty w smaku, dodać albo sosu sojowego albo soli.
- Ciasto podzielić na części (np. 10), podobnie uczynić z farszem. W dłoniach formować z każdej części ciasta płaski placek, nałożyć farsz, zlepić formując owalny kształt.
- Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na zloty kolor na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?