Krokiety ziemniaczane z farszem z mięsa z rosołu - pysznie i oszczędnie!

Krokiety ziemniaczane z farszem z mięsa z rosołu
Autor: Shutterstock Takie krokiety to pyszne i sycące danie obiadowe za parę groszy
łatwy
45 min
5

Krokiety ziemniaczane z farszem z mięsa z rosołu to pomysł na niedrogie pyszne danie, w którym wykorzystasz mięso z zupy. Nie jest to danie trudne do przygotowania, choć nieco czasochłonne, ale warto, bo jest doskonałe w smaku i niedrogie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • ok. 0,5 kg mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku
  • Do smażenia:
  • 1 roztrzepane jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, posolić do smaku i wyrobić na gładkie ciasto.
  • Mięso z rosołu i cebulę zemleć w maszynce, podsmażyć na łyżce masła, dodać pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i odparować. Jeśli farsz jest zbyt mało wyrazisty w smaku, dodać albo sosu sojowego albo soli.
  • Ciasto podzielić na części (np. 10), podobnie uczynić z farszem. W dłoniach formować z każdej części ciasta płaski placek, nałożyć farsz, zlepić formując owalny kształt.
  • Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na zloty kolor na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej