Kremowa pierś kurczaka z cytryną i fetą gotowa w 20 minut!
2021-08-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy filet z kurczaka rzucić na rozgrzaną patelnię i za 10 minut obiad gotowy. Polecam dołożyć do tego jeszcze kilka minut i wzbogacić posiłek o pyszny kremowy sos na bazie śmietany i sera feta z kwaśnym akcentem cytryny. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- ½ szklanki rosołu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, starte
- ½ szklanki tłustej śmietany 30%
- ¼ szklanki pokruszonego sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół, takich jak estragon lub bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posyp kurczaka po 1/8 łyżeczki soli i pieprzu.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, obracając raz, aż się zrumieni i usmaży w środku, czyli około 6 minut. Przenieś usmażoną pierś z patelni na talerz.
- Dodaj bulion i czosnek na patelnię. Gotuj, zeskrobując zrumienione kawałki, aż płyn zmniejszy się o połowę, czyli od 1 do 2 minut.
- Zmniejsz ogień do średniego i dodaj śmietanę, fetę, sok z cytryny i pozostałą 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Duś przez 2 minuty.
- Dodaj na patelnię zrumieniony filet z kurczaka i polej go gorącym sosem, aby był dobrze przykryty. Gotuj, aż się rozgrzeje, czyli około 1 minuty dłużej.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami. Podawaj z gotowanym na parze brokułami lub gotowanymi ziemniakami, kaszą kuskus, ryżem.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny