Kremowa pierś kurczaka z cytryną i fetą gotowa w 20 minut!

Kremowa pierś kurczaka z cytryną i fetą gotowa w 20 minut!
Autor: Shutterstock.com Patelnia z piersią kurczaka w sosie śmietanowym z cytryną i fetą podana z brokułami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy filet z kurczaka rzucić na rozgrzaną patelnię i za 10 minut obiad gotowy. Polecam dołożyć do tego jeszcze kilka minut i wzbogacić posiłek o pyszny kremowy sos na bazie śmietany i sera feta z kwaśnym akcentem cytryny. Po prostu palce lizać!

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • ½ szklanki rosołu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • ½ szklanki tłustej śmietany 30%
  • ¼ szklanki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół, takich jak estragon lub bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posyp kurczaka po 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. 
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, obracając raz, aż się zrumieni i usmaży w środku, czyli około 6 minut. Przenieś usmażoną pierś z patelni na talerz.
  • Dodaj bulion i czosnek na patelnię. Gotuj, zeskrobując zrumienione kawałki, aż płyn zmniejszy się o połowę, czyli od 1 do 2 minut. 
  • Zmniejsz ogień do średniego i dodaj śmietanę, fetę, sok z cytryny i pozostałą 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Duś przez 2 minuty.
  • Dodaj na patelnię zrumieniony filet z kurczaka i polej go gorącym sosem, aby był dobrze przykryty. Gotuj, aż się rozgrzeje, czyli około 1 minuty dłużej. 
  • Przed podaniem posyp świeżymi ziołami. Podawaj z gotowanym na parze brokułami lub gotowanymi ziemniakami, kaszą kuskus, ryżem. 
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej