Kowbojski gulasz: sycące danie odporne na błędy

Kowbojski gulasz: sycące danie odporne na błędy
Autor: Shutterstock Proste danie z duszonego mięsa, fasoli i kiełbasy to właśnie kowbojski gulasz.
łatwy
30 min
4

Kowbojski gulasz to sycące danie z mielonego mięsa, kiełbasy i roślin strączkowych, wzbogacone przyprawami i warzywami. Idealne na chłodne dni, zyskuje na smaku podczas odgrzewania. Co więcej - trudno je zepsuć. Przygotowuje się je szybko, bo dodatki pochodzą z puszek lub mrożonek. Można je modyfikować zgodnie z tym, czym się dysponuje, jednak mielone mięso i kiełbasę oraz fasolę i pomidory radzę zachować, bo są podstawą smaku tego dania i jego wartości odżywczych.

Kowbojski gulasz to klasyczne danie jednogarnkowe, sycące i nadające się do częstego odgrzewania. Na prerii jego podstawą były suszone ziarna i mięso, a także wędliny o długiej trwałości. Całość zalana wodą pyrkała w kociołku nad ogniem powoli i długo, aż składniki zmiękły. Dziś, gdy dysponujemy puszkami i mrożonkami, danie to można przygotować w godzinę - wliczając w to czas siekania i duszenia składników. Jednak idea tej potrawy jest niezmienna, ma być sycąca, pożywna i nie wymagać wielkiej pracy z użyciem skomplikowanych przyrządów kuchennych. Wystarczy mieć deskę, nóż i garnek z grubym dnem, by danie się udało. Można wzbogacać jego smak dodatkiem świeżej papryki, przypraw, większej ilości pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny)
  • 0,5 kg kiełbasy pokrojonej 1-centymetrowe plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 puszki pomidorów, obranych ze skórki pokrojonych w kostkę, 
  • 4 średnie ugotowane ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 puszki fasoli
  • 1 puszka kukurydzy, odsączona
  • 1 papryczka chili
  • 1 opakowanie mrożonych mieszanych warzyw (300-500 g)
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę. Dodaj mieloną wołowinę i smaż mieszając, aż nie będzie surowa.
  • Dodaj pokrojoną kiełbasę i też podsmaż.
  • Przełóż całość do rondla z grubym dnem, dodaj pomidory, fasolę, kukurydzę, ziemniaki, pokrojone w kostkę chilli i mrożone warzywa. Wszystko wymieszaj do dokładnego połączenia, dodaj przyprawy.
  • Zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu do miękkości składników - mniej więcej pół godziny.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej