Kotlety ze schabu z aromatyczną gremolatą. Smakują tak dobrze, jak wyglądają

Kotlety z gremolatą
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

To proste danie smakuje tak dobrze, że po jednym kęsie kubki smakowe szaleją z radości. Soczyste mięso, wyrazisty prosty sos winny i przesycona aromatami gramolata tworzą kompozycje, która nie daje się zapomnieć. A co najlepsze, cale danie można przygotować w 15 minut. Dla mnie bomba!

SKŁADNIKI

  • 2 kotlety ze schabu z kostką
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wina
  • Gremolata:
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • skorka otarta z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przypraw sola i pieprzem. Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Gdy się połączą wrzuć z zgnieciony czosnek ze skórką.
  • Włóż na patelnie i smaż na mocnym ogniu z obu stron po 2-3 minuty - do zrumienienia. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze po 4 minuty z każdej strony.
  • Kotlety zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem, na patelnie wlej wino i smaż przez chwile miękką łyżka zdrapując z dna resztki mięsa i tłuszczu.
  • Następnie zwiększ ogień i smaż 4-5 minut aż sos się zredukuje.
  • W małej misce wymieszaj natkę pietruszki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z cytryny.
  • Mięso podawaj polane odrobiną sosu i udekorowane gramolatą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej