Kotlety ze schabu z aromatyczną gremolatą. Smakują tak dobrze, jak wyglądają
2023-03-15
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
To proste danie smakuje tak dobrze, że po jednym kęsie kubki smakowe szaleją z radości. Soczyste mięso, wyrazisty prosty sos winny i przesycona aromatami gramolata tworzą kompozycje, która nie daje się zapomnieć. A co najlepsze, cale danie można przygotować w 15 minut. Dla mnie bomba!
SKŁADNIKI
- 2 kotlety ze schabu z kostką
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki białego wina
- Gremolata:
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- skorka otarta z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przypraw sola i pieprzem. Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Gdy się połączą wrzuć z zgnieciony czosnek ze skórką.
- Włóż na patelnie i smaż na mocnym ogniu z obu stron po 2-3 minuty - do zrumienienia. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze po 4 minuty z każdej strony.
- Kotlety zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem, na patelnie wlej wino i smaż przez chwile miękką łyżka zdrapując z dna resztki mięsa i tłuszczu.
- Następnie zwiększ ogień i smaż 4-5 minut aż sos się zredukuje.
- W małej misce wymieszaj natkę pietruszki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z cytryny.
- Mięso podawaj polane odrobiną sosu i udekorowane gramolatą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne