Kotlety zbite ze schabu i karkówki "Palce lizać", jak w Kuchennych Rewolucjach [Działdowo, Bar Viola]

Kotlety zbite ze schabu i karkówki, jak w Kuchennych Rewolucjach
Autor: Shutterstock.com Okazały kotelt ze schabu i karkówki, jak u Magdy Gessler w Kuchennych Rewolucjach
łatwy
30 min
4

Kotlety zbite razem ze schabu i karkówki to niesamowity patent Magdy Gessler. Takie schabowe nad schabowymi restauratorka zaproponowała podczas Kuchennych Rewolucji w Działdowie. Tam w barze "Palce lizać" Pani Magda zaszalała i dała upust swojej kreatywności. Koniecznie wypróbuj przepis na soczyste schabowe zbite ze schabu karkowego i środkowego, jak w "Barze Viola"

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety ze schabu środkowego (grubości 1,5-2 cm)
  • 4 kotlety ze schabu karkowego (grubości 1,5-2 cm)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki mleka
  • mąka do panierowania
  • tarta bułka do panierowania
  • smalec, masło klarowane lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje kotletów schabowych rozbij wstępnie na grubość mniej niż 1 cm. Oprósz majerankiem, solą i pieprzem. 
  • Następnie połóż na kotlecie ze schabu środkowego kotlet ze schabu karkowego. Zbij je razem. Powtórz to z pozostałymi kotletami. Kotlety odłóż na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby białko zemulgowało i skleiło kotlety oraz mięso nabrało smaku przypraw. 
  • Kotlety panieruj w następującej kolejności: w mące, wjajku rozmąconym z mlekiem oraz na końcu w tartej bułce.
  • Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, przez 4-6 minut z każdej strony. 
  • Kotlety podaj z ziemniakami i zasmażaną kapustą. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ: Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej