Kotlety zbite ze schabu i karkówki "Palce lizać", jak w Kuchennych Rewolucjach [Działdowo, Bar Viola]
2022-11-07
łatwy
30 min
4
Kotlety zbite ze schabu i karkówki to niesamowity patent Magdy Gessler. Takie schabowe nad schabowymi restauratorka zaproponowała podczas Kuchennych Rewolucji w Działdowie. Tam w barze "Palce lizać" Pani Magda zaszalała i dała upust swojej kreatywności. Koniecznie wypróbuj przepis na soczyste schabowe zbite ze schabu karkowego i środkowego, jak w "Barze Viola"
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu środkowego (grubości 1,5-2 cm)
- 4 kotlety ze schabu karkowego (grubości 1,5-2 cm)
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- mąka do panierowania
- tarta bułka do panierowania
- smalec, masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje kotletów schabowych rozbij wstępnie na grubość mniej niż 1 cm. Oprósz majerankiem, solą i pieprzem.
- Następnie połóż na kotlecie ze schabu środkowego kotlet ze schabu karkowego. Zbij je razem. Powtórz to z pozostałymi kotletami. Kotlety odłóż na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby białko zemulgowało i skleiło kotlety oraz mięso nabrało smaku przypraw.
- Kotlety panieruj w następującej kolejności: w mące, wjajku rozmąconym z mlekiem oraz na końcu w tartej bułce.
- Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, przez 4-6 minut z każdej strony.
- Kotlety podaj z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne