Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka: pyszny i tani pomysł na obiad

Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety z wątróbki drobiowej
łatwy
30 min
4

Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka to sprytny sposób pyszny i tani obiad. Wątróbka drobiowa dostarcza pełnowartościowego białka. A przy tym jest najtańszym jego źródłem. Kotlety z wątróbki drobiowej pokochają nawet wątróbkowi sceptycy. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego i taniego pomysłu na zdrowe kotlety zalecane w diecie niedokrwistości. 

SKŁADNIKI

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka M
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć i osuszyć. Zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze.
  • Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, aby uzyskać niewielkich rozmiarów wiórki.
  • Do zmielonej wątróbki dodać startego surowego ziemniaka i posiekaną natkę pietruszki.
  • Dodać rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Następnie dodawać po trochu mąkę i mieszać do uzyskania gęstej masy na kotlety.
  • Porcje masy nakładać łyżką stołową wprost na gorący olej.
  • Smażyć na wolnym ogniu przez 3-5 minut z jednej strony. Przewrócić i smażyć z drugiej strony do zrumienienia.
  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej