Kotlety z kurczaka z cukinią - najbardziej soczyste!
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z kurczaka z cukinią są najbardziej soczyste! Nie musicie mi wierzyć na słowo. Po prostu je przygotujcie i cieszcie się idealną wilgotnością pysznych kotlecików drobiowych. Polecam!
Aby kotlety z mielonego mięsa kurczaka nie wysychały, często dodaję do nich różne dodatki - masło, ser, śmietanę, warzywa i tym podobne. Dzisiaj proponuję ciekawy przepis na kotlety z kurczaka z cukinią. Cukinia dobrze komponuje się z mielonym kurczakiem, tworząc doskonały duet. Do dania można użyć zarówno młodych owocników, jak i bardziej dojrzałych. Cukinia w kotletach zastępuje obecność cebuli, więc nie trzeba jej dodawać. Okazuje się, że kotlety są bardzo soczyste, aromatyczne i zdrowe, idealne na każdą okazję. Możesz według tego przepisu przygotować również kotlety wołowe lub wieprzowe.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 1 cukinia średnich rozmiarów
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki koperku posiekanego
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać, odstawić na 5 minut, aby cukinia wypuściła sok. Młode owocniki można zetrzeć razem ze skórką, starsze należy obrać z twardej skóry.
- Po chwili całkowicie wycisnąć cukinię z soku. Dodać wiórki z cukinii do mielonego kurczaka.
- Dodać do masy mięsnej jajko, dodaj bułkę tartą, mielony pieprz, przyprawę do kurczaka i sól do smaku. Dodać również świeży koperek posiekany drobno.
- Najpierw dokładnie masę wymieszać łyżką, a następnie rękami, aby uzyskać najbardziej jednorodną mieszankę. Miskę z masą na kotlety przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut, aby tarta bułka spęczniała.
- Zwilżyć dłonie wodą, uformować z masy kuleczki.
- Rozgrzać patelnię na kuchence, wlać olej. Na gorący olej wyłożyć 4 lub 5 kotletów. Kotlety powinny nie dotykać się na patelni. Smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Właściwie wystarczy je tylko zrumienić, bo będziemy kotlety jeszcze dopiekać.
- Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno położyć kilka kawałków masła. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 20 minut do miękkości.
Przełóż kotlety na talerz, podawaj. Smacznego!