Kotlety z kurczaka z cukinią - najbardziej soczyste!

Kotlety z kurczaka z cukinią - najbardziej soczyste!
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety z kurczaka z tartą cukinią i koperkiem
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z kurczaka z cukinią są najbardziej soczyste! Nie musicie mi wierzyć na słowo. Po prostu je przygotujcie i cieszcie się idealną wilgotnością pysznych kotlecików drobiowych. Polecam! 

Aby kotlety z mielonego mięsa kurczaka nie wysychały, często dodaję do nich różne dodatki - masło, ser, śmietanę, warzywa i tym podobne. Dzisiaj proponuję ciekawy przepis na kotlety z kurczaka z cukinią. Cukinia dobrze komponuje się z mielonym kurczakiem, tworząc doskonały duet. Do dania można użyć zarówno młodych owocników, jak i bardziej dojrzałych. Cukinia w kotletach zastępuje obecność cebuli, więc nie trzeba jej dodawać. Okazuje się, że kotlety są bardzo soczyste, aromatyczne i zdrowe, idealne na każdą okazję. Możesz według tego przepisu przygotować również kotlety wołowe lub wieprzowe.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 1 cukinia średnich rozmiarów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać, odstawić na 5 minut, aby cukinia wypuściła sok. Młode owocniki można zetrzeć razem ze skórką, starsze należy obrać z twardej skóry.
  • Po chwili całkowicie wycisnąć cukinię z soku. Dodać wiórki z cukinii do mielonego kurczaka.
  • Dodać do masy mięsnej jajko, dodaj bułkę tartą, mielony pieprz, przyprawę do kurczaka i sól do smaku. Dodać również świeży koperek posiekany drobno.
  • Najpierw dokładnie masę wymieszać łyżką, a następnie rękami, aby uzyskać najbardziej jednorodną mieszankę. Miskę z masą na kotlety przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut, aby tarta bułka spęczniała.
  • Zwilżyć dłonie wodą, uformować z masy kuleczki.
  • Rozgrzać patelnię na kuchence, wlać olej. Na gorący olej wyłożyć 4 lub 5 kotletów. Kotlety powinny nie dotykać się na patelni. Smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Właściwie wystarczy je tylko zrumienić, bo będziemy kotlety jeszcze dopiekać.
  • Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno położyć kilka kawałków masła. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 20 minut do miękkości.
     
    Przełóż kotlety na talerz, podawaj. Smacznego!
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej