Kotlety schabowe ze świni złotnickiej według przepisu Magdy Gessler: marynowane w cebuli
2021-11-23
średni
45 min
4
Kotlety schabowe ze świni złotnickiej wymagają odpowiedniego przygotowania. Mięso świni złotnickiej uchodzi za niezwykle smaczne, doskonale przerośnięte tłuszczem, który jest nośnikiem tego smaku. Kotlety z okrywą tłuszczową i skórą idealnie nadają się do zapiekania. Schabowe marynowane w rozmarynie i cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis mistrzyni gotowania Magdy Gessler i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych.
SKŁADNIKI
- 800 g schabu ze słoniną, ze świni złotnickiej
- 4 duże cebule, 2 do marynaty i 2 do pieczenia
- 1 łyżka suszonego rozmarynu do marynaty oraz kilka gałązek świeżego do pieczenia
- sól
- pieprz
- 1 pęczek cebuli dymki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 4 grube plastry.
- Dwie cebule pokroić w piórka.
- W misce układać na przemiennie kotlety schabowe, a na nich cebulę i suszony rozmaryn.
- Całość przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Po 3 godzinach wyjąć schabowe z marynaty i dokładnie je oczyścić z cebuli i rozmarynu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Następnie kotlety zrumienić na suchej patelni.
- Pokroić w piórka pozostałe cebule.
- Zrumienione kotlety ułożyć w brytfannie, posypać po wierzchu cebulą, ułożyć na nich gałązki rozmarynu i całe cebulki dymki razem ze szczypiorem.
- Wlać 1 szklankę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec przez 1 godzinę.