Kotlety schabowe ze świni złotnickiej według przepisu Magdy Gessler: marynowane w cebuli

2021-11-23
Kotlety schabowe ze świni złotnickiej według przepisu Magdy Gessler: marynowane w cebuli [WIDEO]
Autor: Shutterstock Grube kotlety schabowe z okrywa tłuszczową idealnie nadają się do pieczenia
średni
45 min
4

Kotlety schabowe ze świni złotnickiej wymagają odpowiedniego przygotowania. Mięso świni złotnickiej uchodzi za niezwykle smaczne, doskonale przerośnięte tłuszczem, który jest nośnikiem tego smaku. Kotlety z okrywą tłuszczową i skórą idealnie nadają się do zapiekania. Schabowe marynowane w rozmarynie i cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis mistrzyni gotowania Magdy Gessler i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych. 

SKŁADNIKI

  • 800 g schabu ze słoniną, ze świni złotnickiej
  • 4 duże cebule, 2 do marynaty i 2 do pieczenia
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu do marynaty oraz kilka gałązek świeżego do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek cebuli dymki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 4 grube plastry.
  • Dwie cebule pokroić w piórka.
  • W misce układać na przemiennie kotlety schabowe, a na nich cebulę i suszony rozmaryn.
  • Całość  przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
  • Po 3 godzinach wyjąć schabowe z marynaty i dokładnie je oczyścić z cebuli i rozmarynu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Następnie kotlety zrumienić na suchej patelni.
  • Pokroić w piórka pozostałe cebule. 
  • Zrumienione kotlety ułożyć w brytfannie, posypać po wierzchu cebulą, ułożyć na nich gałązki rozmarynu i całe cebulki dymki razem ze szczypiorem.
  • Wlać 1 szklankę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec przez 1 godzinę.