Kotlety mielone zapiekane z cukinią - efektownie, tanio, pysznie

Kotlety mielone zapiekane z cukinią - efektownie, tanio, pysznie
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kotlety mielone zapiekane z cukinią to niezwykle efektowne, tanie i pyszne danie obiadowe. Sprytny trik polega na tym, by nie układać kotletów tradycyjnie na płask, ale pionowo, przekładając je plastrami cukinii. Na moim stole to danie zawsze znika jako pierwsze. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 100 g ryżu ugotowanego, a właściwie rozgotowanego, aby się bardziej kleił
  • 1 jajko, rozmącone
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 lub 2 cukinie (kabaczki), pokrojone na 12 plastrów
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% 
  • 80 ml wody
  • 4 łyżki tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ugotowany i ostudzony ryż oraz rozmącone jajko. Przyprawić czosnkiem, oregano i tymiankiem. Posolić i popieprzyć według uznania. Masę mięsną wyrobić. Podzielić na 9 porcji. Z każdej porcji utoczyć okrągły, lekko spłaszczony kotlet. 
  • Cukinię pokroić na grubsze plastry. 
  • Śmietanę wymieszać z wodą i tartym serem. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć na sztorc (pionowo) cukinię i kotlety. Układać na przemiennie od brzegu po kolei: plaster cukinii, kotlet, plaster cukinii, kotlet, plaster cukinii,  znowu kotlet i znowu plaster cukinii. 
  • Całość polać przygotowaną mieszaniną śmietany i tartego sera. 
  • Wstawić kotlety do piekarnika i piec około 40 minut w 180°C. 
  • Podawać z zieloną sałatą. Smacznego!
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej