Kotlety mielone z otrębami owsianymi PRZEPIS

2019-01-09
Mielone
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety mielone świetnie smakują z otrębami owsianymi
łatwy
60 min
4

Masz ochotę na kotlety mielone? Pyszne, mięciutkie, ale trochę inne od tradycyjnych? Wypróbuj nowy przepis na mielone z wołowiny i indyka z otrębami owsianymi. Są bardzo sycące, a przy tym lekkostrawne. Smak na pewno cię zaskoczy!

Składniki

250 g mielonej tłustej wołowiny

250 g mięsa mielonego z indyka

1 cebula

1 jajko

3 łyżki otrębów owsianych

2 ząbki czosnku

1 kostka rosołowa

Majeranek

Sól

Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Czosnek rozgnieć. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kostkę rosołową rozpuść w 0,5 litra wody. Podduś cebulę i czosnek w odrobinie wywaru.

Do miski wrzuć mięso mielone wołowe i z indyka. Dorzuć podduszoną cebulę i czosnek. Wsyp otręby owsiane. Posól, popieprz, posyp majerankiem. Wymieszaj składniki i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Ugotuj jajko na twardo.

Po upływie czasu, wyjmij mięso z lodówki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolej odrobinę wody. Gdyby okazała się zbyt wilgotna, dosyp więcej otrębów. Do mięsa dodaj rozdrobnione, ugotowane jajko.

Żeby upewnić się, czy mięso jest dobrze przyprawione, usmaż niewielki kawałek na natłuszczonej patelni. Dopiero wtedy uformuj kotlety i smaż je kolejno z dwóch stron, aż do zarumienienia.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH