Kotlety mielone z otrębami owsianymi PRZEPIS

2021-03-29
Daria
Mielone
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety mielone świetnie smakują z otrębami owsianymi
łatwy
60 min
4

Masz ochotę na kotlety mielone? Pyszne, mięciutkie, ale trochę inne od tradycyjnych? Wypróbuj nowy przepis na mielone z wołowiny i indyka z otrębami owsianymi. Są bardzo sycące, a przy tym lekkostrawne. Smak na pewno cię zaskoczy!

SKŁADNIKI

  • 250 g mielonej tłustej wołowiny
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek rozgnieć. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kostkę rosołową rozpuść w 0,5 litra wody. Podduś cebulę i czosnek w odrobinie wywaru.
  • Do miski wrzuć mięso mielone wołowe i z indyka. Dorzuć podduszoną cebulę i czosnek. Wsyp otręby owsiane. Posól, popieprz, posyp majerankiem. Wymieszaj składniki i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Ugotuj jajko na twardo.
  • Po upływie czasu, wyjmij mięso z lodówki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolej odrobinę wody. Gdyby okazała się zbyt wilgotna, dosyp więcej otrębów. Do mięsa dodaj rozdrobnione, ugotowane jajko.
  • Żeby upewnić się, czy mięso jest dobrze przyprawione, usmaż niewielki kawałek na natłuszczonej patelni. Dopiero wtedy uformuj kotlety i smaż je kolejno z dwóch stron, aż do zarumienienia.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Daria