Kotlety mielone z karpia - pyszne i bardzo łatwe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
To propozycja dla tych, którzy chcą na chwilę odejść od tradycyjnego karpia smażonego w dzwonkach. Pyszne kotlety mielone z karpia mogą stać się waszą ulubiona potrawą wigilijną. Posypane wiórkami świeżego chrzanu smakują znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 1 jako
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 korzeń chrzanu
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyścić, umyć, usunąć ości. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.
- Rybę zmielić w maszynce do mięsa wraz z bułką, dodać cebulę, jajko, pieprz i sól, starannie wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać tartym chrzanem.