Kotlety mielone z farszem grzybowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety mielone to niemal nasze tradycyjne danie. Można je jednak znacznie urozmaicić dodając pokrojoną natkę pietruszki lub poszatkowaną kapustę albo trochę suszonych ziół. Ich smak zaostrzy także dodatek musztardy lub ostrej sproszkowanej papryki. My proponujemy obiad z mięsa mielonego z farszem grzybowym z dodatkiem mizerii i kaszy bulgur.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- bułka (kajzerka)
- cebula
- jajko
- szczypta suszonej szałwii
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- Farsz:
- 300 g grzybów
- 2 łyżki masła
- tymianek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby pokroić i przesmażyć na maśle, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć, aż cały sos odparuje.
- Mięso wymieszać z namoczoną w mleku, odciśniętą kajzerką, a także z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i przyprawami. Z masy formować płaskie placki, położyć na nich farsz i zwijać w kotleciki.
- Panierować w bułce tartej, smażyć.
- Podawać z mizerią i kaszą bulgur.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby.