Kotlety mielone z farszem grzybowym

2019-01-09
Kotlety mielone z farszem grzybowym
Autor: Shutterstock Kotlety mielone to niemal nasze tradycyjne danie. Można je jednak znacznie urozmaicić dodając pokrojoną natkę pietruszki lub poszatkowaną kapustę albo trochę suszonych ziół.
łatwy
45 min
4

Kotlety mielone to niemal nasze tradycyjne danie. Można je jednak znacznie urozmaicić dodając pokrojoną natkę pietruszki lub poszatkowaną kapustę albo trochę suszonych ziół. Ich smak zaostrzy także dodatek musztardy lub ostrej sproszkowanej papryki. My proponujemy obiad z mięsa mielonego z farszem grzybowym z dodatkiem mizerii i kaszy bulgur.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Składniki

500 g mielonego mięsa wieprzowego

bułka (kajzerka)

cebula

jajko

szczypta suszonej szałwii

łyżka bułki tartej

sól, pieprz

Farsz:

300 g grzybów

2 łyżki masła

tymianek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby pokroić i przesmażyć na maśle, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć, aż cały sos odparuje.

Mięso wymieszać z namoczoną w mleku, odciśniętą kajzerką, a także z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i przyprawami. Z masy formować płaskie placki, położyć na nich farsz i zwijać w kotleciki.

Panierować w bułce tartej, smażyć.

Podawać z mizerią i kaszą bulgur.

Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby.