Kotlety mielone w sosie pieczarkowym: przepis na obiad, który wszystkim smakuje

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock.com Kotlety mielone z sosem pieczarkowym, ziemniakami i surówką z kapusty
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym to łatwy sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Wiadomo, że wszystko, co skąpane w sosie smakuje lepiej i szybciej znika z talerzy. Taki obiad smakuje zawsze wszystkim. Pieczarkowy sos jest banalnie prosty i bardzo ekonomiczny. Wypróbuj jeszcze dzisiaj ten genialny patent na smaczny obiad. 

SKŁADNIKI

  • Na kotlety mielone:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula, średnich rozmiarów, bardzo drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju do zeszklenia cebuli oraz 2 łyżki do usmażenia kotletów
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko rozmącone
  • sól i pieprz
  • Na sos pieczarkowy:
  • 2 łyżki masła
  • 4-6 pieczarek, startych na tarce
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. 
  • Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną cebulą, tartą bułką, wodą i rozmąconym jajkiem. 
  • Z masy uformuj kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony. Zdejmij kotlety i odstaw.
  • Na patelnie dodaj masło. Gdy się rozpuści, dodaj starte na tarce pieczarki. Smaż do chwili, gdy grzyby zmiękną i stracą na objętości, a wypuszczony przez nie płyn odparuje. 
  • Do pieczarek dodaj mąkę. Wymieszaj i smaż jeszcze pół minuty. Wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pół szklanki wrzątku. Przypraw solą i pieprzem. 
  • Gdy sos zawrze, włóż do niego kotlety i przykryj pokrywką. Duś jeszcze około 5 minut. 
  • Mielone kotlety w sosie pieczarkowym podawaj z puree ziemniaczanym lub kluskami. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zobacz GALERIĘ 15 pomysłów, co jeszcze można zrobić z mięsa mielonego

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej