Kotlety mielone w sosie pieczarkowym: przepis na obiad, który wszystkim smakuje
2021-11-02
łatwy
30 min
4
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym to łatwy sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Wiadomo, że wszystko, co skąpane w sosie smakuje lepiej i szybciej znika z talerzy. Taki obiad smakuje zawsze wszystkim. Pieczarkowy sos jest banalnie prosty i bardzo ekonomiczny. Wypróbuj jeszcze dzisiaj ten genialny patent na smaczny obiad.
SKŁADNIKI
- Na kotlety mielone:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
- 1 cebula, średnich rozmiarów, bardzo drobno posiekana
- 1 łyżka oleju do zeszklenia cebuli oraz 2 łyżki do usmażenia kotletów
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wody
- 1 jajko rozmącone
- sól i pieprz
- Na sos pieczarkowy:
- 2 łyżki masła
- 4-6 pieczarek, startych na tarce
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną cebulą, tartą bułką, wodą i rozmąconym jajkiem.
- Z masy uformuj kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony. Zdejmij kotlety i odstaw.
- Na patelnie dodaj masło. Gdy się rozpuści, dodaj starte na tarce pieczarki. Smaż do chwili, gdy grzyby zmiękną i stracą na objętości, a wypuszczony przez nie płyn odparuje.
- Do pieczarek dodaj mąkę. Wymieszaj i smaż jeszcze pół minuty. Wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pół szklanki wrzątku. Przypraw solą i pieprzem.
- Gdy sos zawrze, włóż do niego kotlety i przykryj pokrywką. Duś jeszcze około 5 minut.
- Mielone kotlety w sosie pieczarkowym podawaj z puree ziemniaczanym lub kluskami.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?