Kotlety mielone po rosyjsku - pulchne i soczyste dzięki sekretnemu składnikowi

Kotlety mielone po rosyjsku - pulchne i soczyste dzięki sekretnemu składnikowi
Autor: Shutterstock Kotlety mielone powinny być soczyste, pulchne i rumiane - to sprawia, że chcemy ich więcej i więcej
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Kotlety mielone po rosyjsku nie zawierają ani bułki ani jajka - mogą je jeść więc osoby na diecie bezglutenowej i keto. Ale te kotlety nie są suche - choć przecież uważamy, że tylko bułka i jajko nadają im pulchności i soczystości. Jednak rosyjskie gospodynie mają na to sposób - dodają jeden sekretny składnik - tani i łatwo dostępny! Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, co to jest!

Kotlety mielone jak u mamy czy babci to danie, które u wielu osób wywołuje ślinotok. Rozumiem to, bo sama jestem fanką dobrze przyrządzonych mielonych. Muszą być chrupiące z zewnątrz a w środku soczyste i pulchne. Podobnie jak większość z nas wierzyłam że tylko namoczona w wodzie lub mleku bułka, a także odpowiedni proces smażenia sprawią, że moje kotlety takie będą. Okazuje się, że dodatek bardzo prostego składnika także wpłynie na ich pulchność i soczystość. Co do chrupiącej skórki z zewnątrz - to to już efekt umiejętnego smażenia - najpierw krótkiego na dużym ogniu, potem dłuższego na małym, a no koniec błyskawicznego - na dużym.

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • po 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, czerwonego i chili
  • 150 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodaj przyprawy i wymieszaj starannie - możesz to zrobić ręką.
  • Następnie dodaj sekretny składnik - wodę gazowaną i ponownie wyrób masę mięsną.
  • Przykryj ją folią i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie tego czasu dodaj do mięsa cebulę startą na tarce o drobniejszych oczkach, wymieszaj.
  • Z tak przygotowanego mięsa formuj kotlety - nie wymagają one obtaczania w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron - regulując temperaturę, jak podczas smażenia tradycyjnych mielonych.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej