Kotlety mielone po rosyjsku - pulchne i soczyste dzięki sekretnemu składnikowi
Dieta bezglutenowa
Kotlety mielone po rosyjsku nie zawierają ani bułki ani jajka - mogą je jeść więc osoby na diecie bezglutenowej i keto. Ale te kotlety nie są suche - choć przecież uważamy, że tylko bułka i jajko nadają im pulchności i soczystości. Jednak rosyjskie gospodynie mają na to sposób - dodają jeden sekretny składnik - tani i łatwo dostępny! Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, co to jest!
Kotlety mielone jak u mamy czy babci to danie, które u wielu osób wywołuje ślinotok. Rozumiem to, bo sama jestem fanką dobrze przyrządzonych mielonych. Muszą być chrupiące z zewnątrz a w środku soczyste i pulchne. Podobnie jak większość z nas wierzyłam że tylko namoczona w wodzie lub mleku bułka, a także odpowiedni proces smażenia sprawią, że moje kotlety takie będą. Okazuje się, że dodatek bardzo prostego składnika także wpłynie na ich pulchność i soczystość. Co do chrupiącej skórki z zewnątrz - to to już efekt umiejętnego smażenia - najpierw krótkiego na dużym ogniu, potem dłuższego na małym, a no koniec błyskawicznego - na dużym.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- po 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, czerwonego i chili
- 150 ml wody gazowanej
- 3 łyżki oleju sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodaj przyprawy i wymieszaj starannie - możesz to zrobić ręką.
- Następnie dodaj sekretny składnik - wodę gazowaną i ponownie wyrób masę mięsną.
- Przykryj ją folią i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Po upływie tego czasu dodaj do mięsa cebulę startą na tarce o drobniejszych oczkach, wymieszaj.
- Z tak przygotowanego mięsa formuj kotlety - nie wymagają one obtaczania w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron - regulując temperaturę, jak podczas smażenia tradycyjnych mielonych.