Kotlety lwowskie - dawny galicyjski przepis na soczyste mielone z kurczaka
2022-03-15
łatwy
25 min
4
Kotlety lwowskie z mielonej piersi kurczaka są delikatne, ale soczyste i smakowite. Sprawia to nie tylko dodatek sera, ale też smażenie na klarowanym maśle. Tak przygotowane drobiowe mielone śmiało mogą stanowić odświętne danie.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg piersi z kurczaka (lub tyle samo gotowego, chudego mięsa mielonego z kurczaka)
- 30 dkg sera żółtego
- 1 czerstwa bułka
- bułka tarta do panierowania
- 2 żółtka
- łyżka masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka zemleć w maszynce do mięsa, na sitku o średnich oczkach.
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Do mięsa dodać żółtka, ser starty na tarce o drobnych oczkach, odciśniętą z wody bułkę oraz masło i przyprawy. Wyrobić masę starannie.
- Rękami moczonymi w wodzie formować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne