Kotlety lwowskie - dawny galicyjski przepis na soczyste mielone z kurczaka

Kotlety lwowskie - dawny  galicyjski przepis na soczyste mielone z kurczaka
Autor: Shutterstock Delikatne ale pełne smaku kotlety lwowskie z mielonego kurczaka
łatwy
25 min
4

Kotlety lwowskie z mielonej piersi kurczaka są delikatne, ale soczyste i smakowite. Sprawia to nie tylko dodatek sera, ale też smażenie na klarowanym maśle. Tak przygotowane drobiowe mielone śmiało mogą stanowić odświętne danie.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg piersi z kurczaka (lub tyle samo gotowego, chudego mięsa mielonego z kurczaka)
  • 30 dkg sera żółtego
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 żółtka
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka zemleć w maszynce do mięsa, na sitku o średnich oczkach.
  • Bułkę namoczyć w wodzie.
  • Do mięsa dodać żółtka, ser starty na tarce o drobnych oczkach, odciśniętą z wody bułkę oraz masło i przyprawy. Wyrobić masę starannie.
  • Rękami moczonymi w wodzie formować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z przepisami na potrawy z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej