Kotlety devolay: drobiowe de volaille nadziewane masłem

2019-01-09
Kotlety devolay: drobiowe de volaille nadziewane masłem
Autor: thinkstockphotos.com Kotlet z piersi kurczaka nadziewany masłem to danie odpowiednie na wykwintny obiad. 
łatwy
20 min
4

Eleganckie dania wcale nie muszą być trudne do przygotowania. Przykładem takiej potrawy są de volaille – kotlety z drobiu nadziewane masłem lub innym farszem. Oto sprawdzony przepis.

Składniki

4 świeże filety z kurczaka

100 g masła

100 g mąki

jajko

100 g bułki tartej (drobnej)

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z filetów z kurczaka usuń resztki kości, chrząstek, błon, tłuszczu oraz skórę. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

W każdym kawałku zrób wzdłuż dłuższego boku poziome nacięcie. Uważając, by nie rozciąć filetu na wylot.

W powstałą kieszonkę włóż 15-20 g pokrojonego w kostki, schłodzonego masła. Naciągnij z powrotem mięso (by masło się schowało i nie wypłynęło podczas smażenia), ściśnij kotlety na brzegach w miejscu nacięcia. Oprósz solą i pieprzem.

Obtocz kotlety w mące, strzep jej nadmiar. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Wstaw na 15 minut do lodówki.

Rozgrzej na patelni resztę masła. Usmaż na nim de volaille. Gdy się zrumienią, zmniejsz ogień i przez kilka minut podsmażaj z obu stron pod przykryciem.

Podawaj jeszcze ciepłe, z gotowanymi warzywami, ulubionym sosem lub plasterkami cytryny.