Kotleciki z kaszy jaglanej i piersi kurczaka w korzennym sosie żurawinowym

Kotleciki drobiowo-jaglane
Autor: Shutterstock Kotleciki drobiowo-jaglane znakomicie smakują z sosem żurawinowym.
łatwy
40 min
4

Kotleciki z kaszy jaglanej i piersi kurczaka w korzennym sosie żurawinowym to wbrew pozorom bardzo proste danie, którym można nieźle zaskoczyć rodzinę. Kotleciki z kaszy jaglanej są lekkie i delikatne. Sos dla kontrastu, to eksplozja smaków i aromatów pochodzących z owoców i przypraw.

SKŁADNIKI

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta suszonego estragonu
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka ugotować w bulionie, kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Bulionem, w którym gotował się kurczak zalać żurawinę i odstawić na godzinę.
  • Mięso z kurczaka zmielić w maszynce, rozdrobnić blenderem lub bardzo drobniutko posiekać.
  • Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz, odrobinę imbiru i estragonu.
  • Blaszkę wyłożyć pergaminem. Z masy formować kotleciki i układać na blasze. Piec 25 minut w temperaturze 170 st.C.
  • Pomarańcze obrać ze skórki i białych błonek, dodać do żurawiny i zblendować na gładki sos.
  • Sos doprawić przyprawą do piernika, estragonem i cynamonem. Dodać liść i ziele, podgrzać na niewielkim ogniu.
  • U pieczone kotleciki podawać z sosem. Można opruszyć prażonymi płatkami migdałów.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny

Galeria: Garść sprawdzonych przepisów na kotlety, pulpety i klopsy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej