Kotleciki z kaszy jaglanej i piersi kurczaka w korzennym sosie żurawinowym
2021-11-28
łatwy
40 min
4
Kotleciki z kaszy jaglanej i piersi kurczaka w korzennym sosie żurawinowym to wbrew pozorom bardzo proste danie, którym można nieźle zaskoczyć rodzinę. Kotleciki z kaszy jaglanej są lekkie i delikatne. Sos dla kontrastu, to eksplozja smaków i aromatów pochodzących z owoców i przypraw.
SKŁADNIKI
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g ugotowanej piersi kurczaka
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 pomarańcza
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta suszonego estragonu
- 1 listek laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka ugotować w bulionie, kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Bulionem, w którym gotował się kurczak zalać żurawinę i odstawić na godzinę.
- Mięso z kurczaka zmielić w maszynce, rozdrobnić blenderem lub bardzo drobniutko posiekać.
- Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz, odrobinę imbiru i estragonu.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem. Z masy formować kotleciki i układać na blasze. Piec 25 minut w temperaturze 170 st.C.
- Pomarańcze obrać ze skórki i białych błonek, dodać do żurawiny i zblendować na gładki sos.
- Sos doprawić przyprawą do piernika, estragonem i cynamonem. Dodać liść i ziele, podgrzać na niewielkim ogniu.
- U pieczone kotleciki podawać z sosem. Można opruszyć prażonymi płatkami migdałów.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny