Kolożwarski gulasz z wołowiny - z kapustą, ziemniakami i papryką

Gulasz kolożwarski
Autor: Shutterstock Gulasz kolożwarski to niezwykle sycąca zupa z wołowiny i warzyw.
łatwy
60 min
6

Dieta bezglutenowa

Gulasz kolożwarski to rodzaj zupy gulaszowej rodem z Rumunii. Soczysta wołowina uduszona z kiszoną kapust, papryką  ziemniakami i odpowiednio przyprawiona smakuje znakomicie. Jest też bardzo treściwa, sycąca i rozgrzewająca.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 papryki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki smalcu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę, przyprawić obficie mielonym kminkiem, majerankiem i papryką.
  • Kapustę poszatkować dość drobno, posolić i odstawić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki
  • Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę lub paski. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę jak do zupy, wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku.
  • Cebulę obrać posiekać i zeszklić na smalcu w sporym garnku, dodać mięso, skropić bulionem dusić 30 min.
  • Następnie dodać paprykę, pomidory i zblanszowane ziemniaki, wlać bulion i dusić kolejne 30 min.
  • Kapustę, która z pewnością puściła sporo soku pod wpływem soli, dobrze odsączyć i lekko odcisnąć. Dodać do gulaszu.
  • Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej