Kolożwarski gulasz z wołowiny - z kapustą, ziemniakami i papryką
2021-12-18
łatwy
60 min
6
Dieta bezglutenowa
Gulasz kolożwarski to rodzaj zupy gulaszowej rodem z Rumunii. Soczysta wołowina uduszona z kiszoną kapust, papryką ziemniakami i odpowiednio przyprawiona smakuje znakomicie. Jest też bardzo treściwa, sycąca i rozgrzewająca.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 0,5 główki białej kapusty
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 papryki
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki smalcu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę, przyprawić obficie mielonym kminkiem, majerankiem i papryką.
- Kapustę poszatkować dość drobno, posolić i odstawić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki
- Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę lub paski. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę jak do zupy, wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku.
- Cebulę obrać posiekać i zeszklić na smalcu w sporym garnku, dodać mięso, skropić bulionem dusić 30 min.
- Następnie dodać paprykę, pomidory i zblanszowane ziemniaki, wlać bulion i dusić kolejne 30 min.
- Kapustę, która z pewnością puściła sporo soku pod wpływem soli, dobrze odsączyć i lekko odcisnąć. Dodać do gulaszu.
- Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?