Kokosowe curry z indyka - tak pyszne, że może uzależnić

Kokosowe curry z indyka - tak pyszne, że może uzależnić
Autor: Shutterstock Kokosowe curry z indyka zrobisz łatwiej i szybciej niż myślisz
łatwy
40 min
4

Niesamowicie kremowe danie, które moja rodzina uwielbia. Kokosowe curry z indyka to pomysł na szybki, codzienny obiad, który uzależnia smakiem i aromatem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z indyka, pokrojone na kawałki na 1 kęs
  • 2 pęczki dymki, posiekane
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej partiami, aby się zrumieniło i zamknęło, a nie puszczało wody.
  • Następnie całe usmażone mięso wrzucić ponownie na patelnię, oprószyć 1 łyżką mąki i zasmażyć.
  • Dodać posiekane dymki, smażyć przez chwilę po czym dodać bulion i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
  • Resztę mąki wymieszać z jogurtem, dodać curry, połączyć. Dodać do gulaszu.
  • Całość podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.
  • Podawać do ryżu, oprószone wiórkami kokosowymi i zieleniną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej