Kokosowe curry z indyka - tak pyszne, że może uzależnić
2022-04-28
łatwy
40 min
4
Niesamowicie kremowe danie, które moja rodzina uwielbia. Kokosowe curry z indyka to pomysł na szybki, codzienny obiad, który uzależnia smakiem i aromatem.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetu z indyka, pokrojone na kawałki na 1 kęs
- 2 pęczki dymki, posiekane
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki curry
- szczypta chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej partiami, aby się zrumieniło i zamknęło, a nie puszczało wody.
- Następnie całe usmażone mięso wrzucić ponownie na patelnię, oprószyć 1 łyżką mąki i zasmażyć.
- Dodać posiekane dymki, smażyć przez chwilę po czym dodać bulion i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
- Resztę mąki wymieszać z jogurtem, dodać curry, połączyć. Dodać do gulaszu.
- Całość podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.
- Podawać do ryżu, oprószone wiórkami kokosowymi i zieleniną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego