Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Szybki przepis na efektowny obiad
2023-01-25
łatwy
30 min
4
Soczyste klopsiki w aromatycznym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów to prawdziwy hit rodzinnych obiadów. Przygotowanie tego efektownego dania nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe są przepyszne. Warto więc sprawdzić ten łatwy przepis i skusić się na to super danie obiadowe.
Jak zrobić klopsiki z indyka w kremowym sosie?
Przygotowanie dania zaczyna się od wyrobienia masy mięsnej z mielonego indyka i przypraw. Następnie formuje się zgrabne klopsiki i obsmaża na oleju. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremowego sosu. Najpierw podsmaża się warzywa i wlewa wywar warzywny i śmietanę. Dodaje się też starty parmezan. Po ośmiu minutach sos jest gotowy i można włożyć do niego podsmażone klopsiki. Całość gotuje się jeszcze kwadrans.
Przepis na klopsiki z indyka w kremowym sosie
- To łatwy przepis na obłędny obiad, których zachwyci każdego.
- Danie robi się szybko, więc można je serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
- Na liście składników są produkty niedrogie i dostępne w wielu sklepach.
- Klopsiki pysznie smakują następnego dnia. Wystarczy odgrzać je na patelni.
- Do sosu używa się mrożonego szpinaku brykietowego. Można użyć również świeżych liści.
- Smak kremowego sosu zaostrzy dodatek kilku szczypt pieprzu cayenne lub drobno posiekana papryczka chili.
- Cebulę zastąpi por pokrojony w plasterki.
- Klopsiki pysznie smakują w towarzystwie ryżu, dowolnej kaszy i z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g startej mozzarelli
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
sos:- 450 g mrożonego szpinaku brykiet (wcześniej rozmrożonego)
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 3/4 szklanki wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski i dodać posiekaną kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości mandarynki i układać je na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać rozmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w małą kostkę suszone pomidory. Wymieszać i smażyć około 5 minut, często mieszając.
- Wlać wywar i śmietankę. Dodać parmezan i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować około 8 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić wędzoną papryką oraz solą i pieprzem.
- Do sosu włożyć klopsiki, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 15 minut.
- Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?