Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Szybki przepis na efektowny obiad

klopsiki w kremowym sosie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Soczyste klopsiki w aromatycznym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów to prawdziwy hit rodzinnych obiadów. Przygotowanie tego efektownego dania nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe są przepyszne. Warto więc sprawdzić ten łatwy przepis i skusić się na to super danie obiadowe.

Jak zrobić klopsiki z indyka w kremowym sosie?

Przygotowanie dania zaczyna się od wyrobienia masy mięsnej z mielonego indyka i przypraw. Następnie formuje się zgrabne klopsiki i obsmaża na oleju. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremowego sosu. Najpierw podsmaża się warzywa i wlewa wywar warzywny i śmietanę. Dodaje się też starty parmezan. Po ośmiu minutach sos jest gotowy i można włożyć do niego podsmażone klopsiki. Całość gotuje się jeszcze kwadrans.

Przepis na klopsiki z indyka w kremowym sosie

  • To łatwy przepis na obłędny obiad, których zachwyci każdego.
  • Danie robi się szybko, więc można je serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
  • Na liście składników są produkty niedrogie i dostępne w wielu sklepach.
  • Klopsiki pysznie smakują następnego dnia. Wystarczy odgrzać je na patelni.
  • Do sosu używa się mrożonego szpinaku brykietowego. Można użyć również świeżych liści.
  • Smak kremowego sosu zaostrzy dodatek kilku szczypt pieprzu cayenne lub drobno posiekana papryczka chili.
  • Cebulę zastąpi por pokrojony w plasterki.
  • Klopsiki pysznie smakują w towarzystwie ryżu, dowolnej kaszy i z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g startej mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 450 g mrożonego szpinaku brykiet (wcześniej rozmrożonego)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3/4 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski i dodać posiekaną kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości mandarynki i układać je na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać rozmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w małą kostkę suszone pomidory. Wymieszać i smażyć około 5 minut, często mieszając.
  • Wlać wywar i śmietankę. Dodać parmezan i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować około 8 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić wędzoną papryką oraz solą i pieprzem.
  • Do sosu włożyć klopsiki, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 15 minut.
  • Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej