Klopsiki po cygańsku - przepis na smakowity obiad na 2 dni

Klopsiki po cygańsku - przepis na smakowity obiad na 2 dni
Autor: Shutterstock Klopsiki po cygańsku to pyszne danie jednogarnkowe, które jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień
łatwy
45 min
4

Klopsiki po cygańsku to świetne danie na obiad na 2 dni - drugiego dnia po przygotowaniu smakują bowiem jeszcze lepiej niż pierwszego. A i tuż po przygotowaniu są świetne, aromatyczne i soczyste. Uduszone w sosie razem z warzywami, grzybami i ziemniakami stanowią pyszny jednogarnkowy obiad. Jeśli chcemy by był bardziej sycący - możemy dodać więcej ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego - wieprzowego lub drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
  • 1 litr bulionu
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 500- 600 g ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej, doprawionej na ostro papryką mieloną słodką i ostrą, czosnkiem mielonym, pieprzem i łyżeczką cukru
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu, a także trzy łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej.
  • Rękami umoczonymi w wodzie lub oleju formować niewielkie klopsiki, obtoczyć je w mące i odłożyć.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.
  • Do szerokiego garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie ugotować w nim klopsiki. Wyłowić i wrzucić do bulionu ziemniaki.
  • W czasie gdy kartofle się gotują, cebulę zeszklić na patelni, na rozgrzanym oleju. Zdjąć ją z ognia, podsmażyć paprykę, a po zdjęciu jej z patelni, odparować na niej i zrumienić pieczarki.
  • Nadmiar bulionu, w którym gotowały się klopsiki i ziemniaki odlać, ale nie wylewać. Do ziemniaków dodać usmażone warzywa i grzyby oraz klopsiki. Całość zalać pomidorową passatą, dodać koncentrat, pomidory z puszki i 1 łyżkę octu balsamicznego, dusić przez chwilę. Dodać pozostałe przyprawy i dusić przez 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty, rozrzedzić go pozostałym bulionem, do pożądanej gęstości.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz galerię z innymi przepisami na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej