Klopsiki duszone w młodej kapuście
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Klopsiki duszone w młodej kapuście to świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy do nich ugotować ziemniaki i obiad gotowy. Proste i łatwe, a przy tym potrzebujemy tylko jednego garnka. Pyszne klopsiki i kapusta to marzenie koperkowe każdego!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- olej do smażenia
- 1 młoda kapusta
- 2 cebule
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- 500 ml bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju.
- Mięso wymieszać z tartą bułką, przestudzoną cebulą i jajkiem. Posolić jeśli mięso nie było solone. Popieprzyć do smaku. Dodać 2-4 łyżki wody. Wymieszać i wyrobić na gładką masę. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Kapustę i cebulę zszatkować drobno. Posolić, odstawić na 15 minut, a następnie wygnieść. Koperek posiekać.
- W szerokim rondlu na oleju usmażyć klopsiki. Zrumienione mięso zdjąć z patelni.
- Do rondla dodać kapustę i cebulę, wlać bulion i dusić do miękkości.
- Dodać klopsiki i dusić 20 minut.
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać do kapusty, wymieszać i zagotować.
- Przed podaniem dodać posiekany koperek i świeżo zmielony pieprz, zamieszać.