Klops z pieczarkami i marchewką wolno gotowany

2021-03-29
Klops z pieczarkami i marchewką wolno gotowany
Autor: thinkstockphotos.com Klops z pieczarkami i marchewką wolno gotowany to wykwintna wędlina nie tylko na odświętny stół. 
średni
45 min
4

Klops przygotowany z surowego mięsa jest odmianą pasztetów grubo mielonych. Gotuje się go powoli poniżej temperatury wrzenia wody. Dzięki temu wszystkie intensywne smaki pozostają wewnątrz klopsa. Dodatek podsmażonych pieczarek i gotowanej marchewki nie tylko podnosi smak. Tak przygotowany klops pięknie wygląda na półmisku. 

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak efektownie przerobić klops na odświętne danie!

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg mielonego mięsa drobiowego (indyczego lub kurzego)
  • po 1 garści drobno posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i koperku
  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, pokrój na bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oleju do zeszklenia, odstaw na bok.
  • Pieczarki przebierz, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą, odstaw do odcieknięcia.
  • Do tego samego wrzątku dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, gotuj 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do odcieknięcia.
  • Mięso włóż do miski, dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Dodaj przyprawy, całe jajko, cebulę i tartą bułkę. Ponownie wyrób na jednolitą masę.
  • Mięso podziel na 2 równe części. Pieczarki i marchewkę również podziel na 2 porcje.
  • Na stole rozłóż spory kawałek plastykowej folii spożywczej. Przełóż na nią 1 porcję mięsa i uformuj płaski placek o kształcie prostokąta, rozłóż na nim równą warstwę 1 porcji pieczarek i marchewki, zwiń placek w zgrabną roladę, następnie zawiń folię, usuwając powietrze, by uzyskać kształt walca o średnicy około 10 cm, mocno skręć końce folii (powstanie coś w rodzaju dużego "cukierka) i zwiąż je sznurkiem. Tak sam postąp z drugą porcją mięsa.
  • Klopsy włóż do garnka z dużą ilością wody i nie doprowadzając do wrzenia gotuj na małym ogniu przez 3 godziny. Temperatura wody powinna wynosić 75-85°C. Możesz też wstawić garnek do piekarnika i nastawić go na 90°C.
  • Gotowe klopsy pozostaw w wodzie do całkowitego wystudzenia.
  • Tak przygotowaną "wędlinę" możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.