Klasyka w ekspresowym wydaniu. Tę lasagne podaję w 30 minut

Szybciej i lżej, ale równie smacznie. Ten prosty przepis na lasagne z patelni jest idealną alternatywą dla klasyka przygotowywanego w piekarniku. Przygotujemy ją znacząco szybciej, dzięki czemu sprawdzi się iedalnie kiedy goni nas czas. Jeśli więc masz ochotę na lasagne, ale chcesz sobie oszczędzić czasu i pracy - wybierz ten przepis!
Mniej pracy, tyle samo smaku. To obiad dla całej rodziny
Lasagne z patelni to idealny sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny z o wiele mniejszym zapleczem pracy niż wymaga tego tradycyjna lasagne. Niektórym może przypominać to nieco przepis na popularną zupę lasagne, jednak nasza lasagne z patelni wychodzi gęstsza i jest prostsza w przygotowaniu.
Cały obiad możemy mieć gotowy już w około 30 minut. Co więcej, całość przygotowujemy w jednym naczyniu, co oznacza, ze nie musimy osobno szykować sosu bolońskiego, osobno beszamelu i jeszcze osobno wszystko składać "do kupy".
Zaoszczędź sobie pracy. Ten przepis to hit
Ten przepis oszczędza pracy, czasu i mycia naczyń. Jest więc idealnym pomysłem dla każdego, kto lubi dobrze zjeść, ale niekoniecznie chce mu się gotować. Mimo to ten przepis wychodzi naprawdę aromatyczny i sycący. Świetnie się sprawdzi na każdy dzień.
Jeśli mamy ochotę na koniec gotowania możemy dodać do naszej lasagne nieco ricotty dla bardziej kremowej opcji. Możemy również rozważyć dodatek warzyw, jak na przykład cukinia, papryka czy szpinak. Całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 250 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- ok. 6 płatów makaronu do lasagne
- 100 g tartej mozzarelli
- 50 g parmezanu
- 1 szklanka bulionu mięsnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy posiekana cebulę i czosnek.
- Chwile podsmażamy i dodajemy mięso.
- Kiedy się zarumieni, dodajemy pomidory, koncentrat i przyprawy.
- Całość dusimy około 5 minut.
- Łamiemy makaron na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
- Wlewamy bulion i przykrywamy.
- Gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec sypiemy serami i przykrywamy pokrywką.
- Podgrzewamy kilka minut, aż ser się rozpuści.