Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kiełbasa z jabłkami to pomysł na szybki obiad ze składników zawsze będących pod ręką lub sycące śniadanie w niemieckim stylu. Danie, choć proste, jest niezwykle aromatyczne. Świetnie smakuje z ziemniakami i pikantną surówką.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kiełbasy
- 4 winne jabłka
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta mielonego jałowca
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka masła
- szczypta cukru
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę podzielić na porcje, natrzeć jałowcem i ponacinać ukośnie z obu stron, usmażyć na smalcu. Przełożyć do garnka.
- Jabłka i cebulę obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na pozostałym po smażeniu kiełbasy tłuszczu.
- Dodać masło, sól i majeranek, wymieszać i przełożyć do kiełbasy. Smażyć razem, aż jabłka zmiękną.