Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną. Szybki przepis na majówkę i nie tylko

kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Autor: Shutterstock Przepis na kaszankę z kapustą kiszoną z grilla jest ekspresowy.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Kaszanka z kapustą kiszoną na grilla to pyszny i oryginalny pomysł na danie z grilla. Przepis jest łatwy i szybki, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie. Tak przygotowana kaszanka zachwyci smakiem i dodatkami, z którymi piecze się na grillu. Oto prosty i ekspresowy przepis na kaszankę z grilla z kapustą kiszoną.

Jak zrobić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną?

To łatwe danie, które robi się prosto i szybko. Kaszankę można pozbawić kiszki. Kapustę kiszoną odciska się z soku, a cebulę kroi w piórka. Na folii aluminiowej układa się kaszankę, cebulę i kapustę kiszoną. Całość trzeba jeszcze tylko doprawić solą i pieprzem. Zwinięte w paczuszki porcje układa się na rozgrzanym grillu i piecze po 20 minut z obu stron. Pyszne i oryginale danie z grilla jest gotowe.

Przepis na kaszankę z kapustą kiszoną na grilla

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszne danie. Przygotowanie to tylko kilka bardzo łatwych kroków.
  • To szybki przepis na kaszankę z grilla. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż dziesięć minut. Czas pieczenia jest nieco dłuższy. Kaszankę grilluje się w sumie około 40 minut. W połowie pieczenia należy przełożyć ją na drugą stronę.
  • Lista składników jest krótka i są na niej powszechnie dostępne produkty.
  • Kaszankę z kapustą kiszona przyrządza się w folii aluminiowej. Na kawałku należy ułożyć kaszankę, cebulę i kapustę kiszoną, a następnie zawinąć folię w zgrabną paczuszkę.
  • Potrawę robi się nie tylko na grillu węglowym, gazowym lub elektrycznym. Sprawdzi się też patelnia grillowa i piekarnik.
  • Kaszankę należy kupić w sprawdzonym miejscu. Powinna być świeża i dobrej jakości.
  • Najlepsza będzie kapusta kiszona, a nie kwaszona. Skład tej drugiej nierzadko może budzić wątpliwości.

Z czym podawać kaszanę z kapustą kiszoną z grilla?

To danie dwa w jednym, więc inne dodatki nie są konieczne. Danie można zaserwować z pieczywem. Warto też zadbać o sosy. Do grillowanej kaszanki można podać ketchup i musztardę. Te sosy sprawdzą się zawsze i świetnie komponują się z grillowanymi mięsami i warzywami.

SKŁADNIKI

  • 6 kaszanek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszankę wyjąć z kiszki, tak aby się nie rozpadła.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można przepłukać ją w wodzie, a następnie mocno odcisnąć. Cebule pokrój w pióra.
  • Na kawałku folii aluminiowej ułożyć kaszankę. Obok ułożyć piórka cebuli i kapustę kiszoną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zawinąć. W ten sam sposób przygotować pozostałe kaszanki.
  • Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować z obu stron po około 20 minut.
  • Podawać na gorąco z sosami, ketchupem lub musztardą.
Warzywa na grilla
Anna Szulc-Górska
więcej