Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną. Szybki przepis na majówkę i nie tylko
Dieta bezglutenowa
Kaszanka z kapustą kiszoną na grilla to pyszny i oryginalny pomysł na danie z grilla. Przepis jest łatwy i szybki, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie. Tak przygotowana kaszanka zachwyci smakiem i dodatkami, z którymi piecze się na grillu. Oto prosty i ekspresowy przepis na kaszankę z grilla z kapustą kiszoną.
Jak zrobić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną?
To łatwe danie, które robi się prosto i szybko. Kaszankę można pozbawić kiszki. Kapustę kiszoną odciska się z soku, a cebulę kroi w piórka. Na folii aluminiowej układa się kaszankę, cebulę i kapustę kiszoną. Całość trzeba jeszcze tylko doprawić solą i pieprzem. Zwinięte w paczuszki porcje układa się na rozgrzanym grillu i piecze po 20 minut z obu stron. Pyszne i oryginale danie z grilla jest gotowe.
Przepis na kaszankę z kapustą kiszoną na grilla
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszne danie. Przygotowanie to tylko kilka bardzo łatwych kroków.
- To szybki przepis na kaszankę z grilla. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż dziesięć minut. Czas pieczenia jest nieco dłuższy. Kaszankę grilluje się w sumie około 40 minut. W połowie pieczenia należy przełożyć ją na drugą stronę.
- Lista składników jest krótka i są na niej powszechnie dostępne produkty.
- Kaszankę z kapustą kiszona przyrządza się w folii aluminiowej. Na kawałku należy ułożyć kaszankę, cebulę i kapustę kiszoną, a następnie zawinąć folię w zgrabną paczuszkę.
- Potrawę robi się nie tylko na grillu węglowym, gazowym lub elektrycznym. Sprawdzi się też patelnia grillowa i piekarnik.
- Kaszankę należy kupić w sprawdzonym miejscu. Powinna być świeża i dobrej jakości.
- Najlepsza będzie kapusta kiszona, a nie kwaszona. Skład tej drugiej nierzadko może budzić wątpliwości.
Z czym podawać kaszanę z kapustą kiszoną z grilla?
To danie dwa w jednym, więc inne dodatki nie są konieczne. Danie można zaserwować z pieczywem. Warto też zadbać o sosy. Do grillowanej kaszanki można podać ketchup i musztardę. Te sosy sprawdzą się zawsze i świetnie komponują się z grillowanymi mięsami i warzywami.
SKŁADNIKI
- 6 kaszanek
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszankę wyjąć z kiszki, tak aby się nie rozpadła.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można przepłukać ją w wodzie, a następnie mocno odcisnąć. Cebule pokrój w pióra.
- Na kawałku folii aluminiowej ułożyć kaszankę. Obok ułożyć piórka cebuli i kapustę kiszoną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zawinąć. W ten sam sposób przygotować pozostałe kaszanki.
- Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować z obu stron po około 20 minut.
- Podawać na gorąco z sosami, ketchupem lub musztardą.