Karkówka z piekarnika: soczyste kotlety zapieczone z ziemniakami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Karkówka z piekarnika to proste danie na wielką ucztę. Pyszne, soczyste mięso wieprzowe w towarzystwie ziemniaków w aromatycznym sosie, a wszystko z jednej blachy. Takie danie pozwala odpocząć lub dokończyć przygotowania do wizyty gości. Tutaj wszystko robi się samo. Schab karkowy zapieczony z ziemniakami i dodatkami smakuje głodomorom w każdym wieku.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu karkowego
- 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 60 ml jasnego piwa
- 100 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- przyprawa do gyrosa
- 2 cebule pokrojone na talarki
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w grubą kostkę
- 1 duży pomidor pokrojony na plastry
- 4-5 ząbków czosnku
- 200 g kwaśnej śmietany do zupy
- 150 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę: w dużej misce wymieszać olej, miód, piwo. Mieszaninę przyprawić wedle uznania przyprawą do gyrosa.
- Schab karkowy pokroić na plastry. Kotlety włożyć do marynaty. Mięso powinno być dobrze pokryte marynatą. Pozostawić mięso przynajmniej przez 1 godzinę w chłodzie, a najlepiej zostawić na noc.
- Blachę posmarować olejem. Na blasze układać plasterki ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem.
- Kolejną warstwą są talarki cebuli, na których rozłożyć pokrojony boczek.
- Na tym podkładzie ułożyć plastry mięsa.
- Mięso przykryć ziemniakami i dalej układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.
- Blachę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez godzinę.
- Podczas, gdy mięso się piecze wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem.
- Kilka minut przed końcem pieczenia, zdjąć folię, polać doprawioną śmietaną, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i całość posypać tartym serem. Zapiekać do momentu, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
- Podawać jeszcze gorące, najlepiej z surówką z kapusty.