Karkówka z piekarnika: soczyste kotlety zapieczone z ziemniakami

2021-03-29
Karkówka z piekarnika: soczyste kotlety zapieczone z ziemniakami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Karkówka z piekarnika to proste danie na wielką ucztę. Pyszne, soczyste mięso wieprzowe w towarzystwie ziemniaków w aromatycznym sosie, a wszystko z jednej blachy. Takie danie pozwala odpocząć lub dokończyć przygotowania do wizyty gości. Tutaj wszystko robi się samo. Schab karkowy zapieczony z ziemniakami i dodatkami smakuje głodomorom w każdym wieku. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu karkowego
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 60 ml jasnego piwa
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 cebule pokrojone na talarki
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w grubą kostkę
  • 1 duży pomidor pokrojony na plastry
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany do zupy
  • 150 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę: w dużej misce wymieszać olej, miód, piwo. Mieszaninę przyprawić wedle uznania przyprawą do gyrosa.
  • Schab karkowy pokroić na plastry. Kotlety włożyć do marynaty. Mięso powinno być dobrze pokryte marynatą. Pozostawić mięso przynajmniej przez 1 godzinę w chłodzie,  a najlepiej zostawić na noc.
  • Blachę posmarować olejem. Na blasze układać plasterki ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem. 
  • Kolejną warstwą są talarki cebuli, na których rozłożyć pokrojony boczek.
  • Na tym podkładzie ułożyć plastry mięsa.
  • Mięso przykryć ziemniakami i dalej układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.
  • Blachę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez godzinę.
  • Podczas, gdy mięso się piecze wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem. 
  • Kilka minut przed końcem pieczenia, zdjąć  folię, polać doprawioną śmietaną, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i całość posypać tartym serem. Zapiekać do momentu, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
  • Podawać jeszcze gorące, najlepiej z surówką z kapusty. 
Redakcja
więcej