Karkówka w trzech suchych marynatach: europejska, amerykańska i wschodnia

Karkówka w trzech suchych marynatach: europejska, amerykańska i wschodnia
Autor: mat. pras. programu Zgrillowani, CANAL+ Kuchnia Karkówka grillowana w trzech suchych marynatach
łatwy
15 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Grillowanie - w tej dyscyplinie nie mamy sobie równych. Gdy tylko robi się cieplej, Polacy zaczynają wielkie grillowanie. Wspólnie wrzućmy coś na ruszt! 

Jak zrobić mistrzowską karkówkę grillowaną?

Andrzej Andrzejczak i Jurek Sobieniak to doskonale znani widzom CANAL+ Kuchnia i CANAL+ online mistrzowie w przyrządzaniu mięsa. Tym razem udowodniają, że grill to nie tylko sztandarowe kiełbaski i skrzydełka. Pokażą, jak wydobyć z grillowanych dań pełnię smaku i aromatu.

Karkówka w trzech marynatach suchych – europejska, amerykańska i wschodnia - jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebny nam będzie rub, czyli  sucha mieszanka przypraw, którą nacieramy mięso do marynowania. Wszystkie składniki mieszanki dokładnie mieszamy np.w słoiku.

Program  „Zgrillowani” Andrzeja Andrzejczaka i Jurka Sobienika emitowany jest na kanałach CANAL+ Kuchnia i CANAL+ online.

SKŁADNIKI

  • Karkówka- 3 kg
  • Marynata - Rub Classy (na 1kg mięsa):
  • sól – 20g
  • cukier brązowy - 15g
  • słodka papryka – 15g
  • imbir – 10g
  • czosnek granulowany – 10g
  • tymianek – 2 łyżeczki
  • Marynata - Rub East Side (na 1kg mięsa):
  • sól – 20g
  • kmin rzymski -5g
  • pieprz młotkowany – 5g
  • cayenne – 5g
  • papryka słodka – 15g
  • imbir – 5g
  • ziarna kolendry – 2 łyżeczki
  • Marynata - Rub Loiusiana (na 1kg mięsa):
  • sól – 20g
  • cukier brązowy – 15g
  • czosnek granulowany – 5g
  • słodka papryka – 20g
  • cebula granulowana – 5g
  • wędzona papryka – 10g
  • cayenne – 5g

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę dzielimy na 3 części. Każdą z części kroimy w cienkie plastry po około 100 g każdy.
  • Mięso lekko klepiemy tłuczkiem, tylko delikatnie rozbijając.
  • Cienkie plastry nacieramy rubami, foliujemy i zostawiamy na 2h do zamarynowania.
  • Mięso wyjmujemy na 30 min przed grillowaniem, tak żeby złapało temperaturę pokojową.
  • Grillujemy w wysokiej temperaturze, krótko, po około 3minuty z każdej strony.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej