Karkówka w trzech suchych marynatach: europejska, amerykańska i wschodnia
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Grillowanie - w tej dyscyplinie nie mamy sobie równych. Gdy tylko robi się cieplej, Polacy zaczynają wielkie grillowanie. Wspólnie wrzućmy coś na ruszt!
Jak zrobić mistrzowską karkówkę grillowaną?
Andrzej Andrzejczak i Jurek Sobieniak to doskonale znani widzom CANAL+ Kuchnia i CANAL+ online mistrzowie w przyrządzaniu mięsa. Tym razem udowodniają, że grill to nie tylko sztandarowe kiełbaski i skrzydełka. Pokażą, jak wydobyć z grillowanych dań pełnię smaku i aromatu.
Karkówka w trzech marynatach suchych – europejska, amerykańska i wschodnia - jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebny nam będzie rub, czyli sucha mieszanka przypraw, którą nacieramy mięso do marynowania. Wszystkie składniki mieszanki dokładnie mieszamy np.w słoiku.
Program „Zgrillowani” Andrzeja Andrzejczaka i Jurka Sobienika emitowany jest na kanałach CANAL+ Kuchnia i CANAL+ online.
SKŁADNIKI
- Karkówka- 3 kg
- Marynata - Rub Classy (na 1kg mięsa):
- sól – 20g
- cukier brązowy - 15g
- słodka papryka – 15g
- imbir – 10g
- czosnek granulowany – 10g
- tymianek – 2 łyżeczki
- Marynata - Rub East Side (na 1kg mięsa):
- sól – 20g
- kmin rzymski -5g
- pieprz młotkowany – 5g
- cayenne – 5g
- papryka słodka – 15g
- imbir – 5g
- ziarna kolendry – 2 łyżeczki
- Marynata - Rub Loiusiana (na 1kg mięsa):
- sól – 20g
- cukier brązowy – 15g
- czosnek granulowany – 5g
- słodka papryka – 20g
- cebula granulowana – 5g
- wędzona papryka – 10g
- cayenne – 5g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę dzielimy na 3 części. Każdą z części kroimy w cienkie plastry po około 100 g każdy.
- Mięso lekko klepiemy tłuczkiem, tylko delikatnie rozbijając.
- Cienkie plastry nacieramy rubami, foliujemy i zostawiamy na 2h do zamarynowania.
- Mięso wyjmujemy na 30 min przed grillowaniem, tak żeby złapało temperaturę pokojową.
- Grillujemy w wysokiej temperaturze, krótko, po około 3minuty z każdej strony.