Karkówka po zbójnicku w plastrach - przepis na soczyste kotlety karkowe
2022-04-12
łatwy
20 min
6
Nie ma nic lepszego niż soczyste karkówka w sosie do puszystego puree ziemniaczanego. A do tego wyrazista surówka z kiszonych ogórków. Na sama myśl ślinka cieknie. Dlatego polecamy karkówke po zbójnicku w plastrach. Oto najłatwiejszy przepis na soczyste kotlety karkowe duszone w aromatycznym sosie!
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu karkowego, pokrojonego na plastry
- granulowany czosnek, sól oraz pieprz do smaku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu lub oleju roślinnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 kostki do mięs, pieczeniowe
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry schabu oprószyć granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Następnie obtoczyć mięso w mące. Rozgrzać w szerokim rondlu tłuszcza i zrumienić kotlety z obu stron. Wyjąć i odstawić.
- Do rondla dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać koncentrat pomidorowy, kostki przyprawowe do mięs i kminek. Zamieszać. Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia.
- Do sosu włożyć kotlety karkowe. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić przez 1 godzinę i 15 minut.
- Podawać z ziemniakami puree i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne