Karkówka po zbójnicku w plastrach - przepis na soczyste kotlety karkowe

Karkówka po zbójnicku w plastrach - przepis na soczyste kotlety karkowe
Autor: Shutterstock.com Karkówka po zbójnicku w plastrach - przepis na soczyste kotlety karkowe
łatwy
20 min
6

Nie ma nic lepszego niż soczyste karkówka w sosie do puszystego puree ziemniaczanego. A do tego wyrazista surówka z kiszonych ogórków. Na sama myśl ślinka cieknie. Dlatego polecamy karkówke po zbójnicku w plastrach. Oto najłatwiejszy przepis na soczyste kotlety karkowe duszone w aromatycznym sosie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu karkowego, pokrojonego na plastry
  • granulowany czosnek, sól oraz pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu lub oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki do mięs, pieczeniowe
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry schabu oprószyć granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc. 
  • Następnie obtoczyć mięso w mące. Rozgrzać w szerokim rondlu tłuszcza i zrumienić kotlety z obu stron. Wyjąć i odstawić. 
  • Do rondla dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, kostki przyprawowe do mięs i kminek. Zamieszać. Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia.
  • Do sosu włożyć kotlety karkowe. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić przez 1 godzinę i 15 minut. 
  • Podawać z ziemniakami puree i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego! 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej