Karkówka po polsku duszona z cebulą: najlepszy przepis na schab karkowy w sosie
Karkówka duszona z cebulą to bardzo polskie danie. Schab karkowy jest przerośnięty tłuszczem, który jest nośnikiem smaku. Mięso jest kruche i przepyszne. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą idealnie pasuje do puree ziemniaczanego lub gotowanej kaszy. Wypróbujcie ten łatwy przepis na najlepsze mięso w sosie!
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu karkowego
- 4 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pociąć na plastry grubości 2 cm i lekko zbić tłuczkiem.
- Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć słodką papryką.
- Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
- Karkówkę panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Zdjąć mięso z patelni. Dodać pokrojoną w półtalarki cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Wlać 2 szklanki wody i ułożyć na wierzchu plastry obsmażonej karkówki.
- Przykryć pokrywką i dusić 30 minut lub do chwili, gdy karkówka będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W razie potrzeby podlewać wodą.
- Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
Co jeszcze można zrobić z karkówki?
Karkówka wieprzowa to nie tylko tradycyjne kotlety. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów:
Schab karkowy w keczupie na obiad: pieczona karkówka w keczupie [WIDEO]
Schab karkowy na obiad: karkówka po cygańsku w sosie [przepis]
Karkówka nadziewana pomidorami i serem: przepis na pieczoną wieprzowinę
Schab karkowy jak kebab: karkówka pieczona w plastrach na obiad
Pieczona karkówka na obiad: przepis jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty