Karkówka po polsku duszona z cebulą: najlepszy przepis na schab karkowy w sosie

Karkówka po polsku duszona z cebulą
Autor: Shutterstock.com Karkówka to innaczej schab karkowy - najbardziej soczysta część tuszy wieprzowej
łatwy
20 min
4

Karkówka duszona z cebulą to bardzo polskie danie. Schab karkowy jest przerośnięty tłuszczem, który jest nośnikiem smaku. Mięso jest kruche i przepyszne. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą idealnie pasuje do puree ziemniaczanego lub gotowanej kaszy. Wypróbujcie ten łatwy przepis na najlepsze mięso w sosie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego schabu karkowego
  • 4 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pociąć na plastry grubości 2 cm i lekko zbić tłuczkiem.
  • Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć słodką papryką. 
  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
  • Karkówkę panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  • Zdjąć mięso z patelni. Dodać pokrojoną w półtalarki cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Wlać 2 szklanki wody i ułożyć na wierzchu plastry obsmażonej karkówki. 
  • Przykryć pokrywką i dusić 30 minut lub do chwili, gdy karkówka będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W razie potrzeby podlewać wodą. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co jeszcze można zrobić z karkówki? 

Karkówka wieprzowa to nie tylko tradycyjne kotlety. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów: 

Schab karkowy w keczupie na obiad: pieczona karkówka w keczupie [WIDEO] 

Schab karkowy na obiad: karkówka po cygańsku w sosie [przepis]

Karkówka nadziewana pomidorami i serem: przepis na pieczoną wieprzowinę

Schab karkowy jak kebab: karkówka pieczona w plastrach na obiad

Pieczona karkówka na obiad: przepis jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty

Zobacz, co jedzą gwiazdy:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej