Karkówka na ostro - spróbuj, a nie będziesz chcieć innej!
2020-09-12
łatwy
25 min
4
Karkówka na ostro- pieczona z dodatkiem ostrych przypraw, czosnku i cebuli po prostu rozpływa się w ustach i dodaje energii. Delikatne poprzerastane mięso jest soczyste i pełne smaku - po prostu bajka!
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- sól
- 2 łyżeczki mieszaniny przypraw składającej się z:
- 3 łyżeczek soli,
- 5 łyżeczek słodkiej papryki,
- 2 łyżeczek oregano,
- 2 łyżeczek bazylii,
- 2 łyżeczek czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczek cebuli granulowanej,
- 1 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczki białego pieprzu,
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne,
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry karkówki oprószamy solą. Następnie nacieramy je czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawą skomponowaną z podanych składników.
- Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy cienką warstwą musztardy Dijon.
- Wierzch mięsa posypujemy pozostałym tymiankiem i rozmarynem.
- Mięso pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby karkówka ładnie się zarumieniła, a sos się zredukował.