Karkówka na ostro - spróbuj, a nie będziesz chcieć innej!

2020-09-12
Karkówka na ostro - spróbuj, a nie będziesz chcieć innej!
Autor: Shutterstock W taki sam sposób możesz przyrządzić także schab środkowy, żeberka - mięso z kością przygotowane na ostro jest  jeszcze smaczniejsze.
łatwy
25 min
4

Karkówka na ostro- pieczona z dodatkiem ostrych przypraw, czosnku i cebuli po prostu rozpływa się w ustach i dodaje energii.  Delikatne poprzerastane mięso jest  soczyste i pełne smaku - po prostu bajka!

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • sól
  • 2 łyżeczki mieszaniny przypraw składającej się z:
  • 3 łyżeczek soli,
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczek oregano,
  • 2 łyżeczek bazylii,
  • 2 łyżeczek czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczek cebuli granulowanej,
  • 1 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne,

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry karkówki oprószamy solą. Następnie nacieramy je czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawą skomponowaną z podanych składników.
  • Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy cienką warstwą musztardy Dijon.
  • Wierzch mięsa posypujemy pozostałym tymiankiem i rozmarynem.
  • Mięso pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby karkówka ładnie się zarumieniła, a sos się zredukował.