Karkówka czosnkowa z ziemniakami - łatwy przepis na pieczeń wieprzową

Karkówka czosnkowa z ziemniakami - łatwy przepis na pieczeń wieprzową
Autor: Shutterstock.com Karkówka czosnkowa z ziemniakami - łatwy przepis na pieczeń wieprzową
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Karkówka czosnkowa to niezwykle smaczna pieczeń wieprzowa. Jest krucha i soczysta. Tajemnica doskonałego smaku tkwi we wcześniejszym zamarynowaniu schabu karkowego w czosnku. Jeśli upieczecie karkówkę z ziemniakami i warzywami to z jednej brytfanny będzie cały pyszny obiad. 

SKŁADNIKI

  • Na czosnkową karkówkę:
  • 1,5 kg schabu karkowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
  • Dodatkowo do pieczenia:
  • 1 kg ziemniaków egipskich, lambert lub innych z zienką skórką
  • 2 cebule
  • 1 papryka spiczasta
  • 12 ząbków czosnku w całości
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3-4 gałązki tymianku świeżego (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować z olejem, solą i pieprzem. Tą miksturą natrzeć schab karkowy. Owinąć pergaminem lub folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 12 godzin. 
  • Mięso wyjąć co najmniej 40 minut przed pieczeniem. Ziemniaki wyszorować. Cebulę pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w krążki. Ząbki czosnku obrać. 
  • W brytfannie umieścić ziemniaki, cebulę, paprykę i ząbki czosnku. Dodać tymianek i olej. Wymieszać. 
  • Na mięsie ułożyć zamarynową karkówkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny w temperaturze 180°C. 
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawić na 15 minut. Następnie pokroić na grube plastry. 
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Wieprzowina na świąteczny obiad - 5 pomysłów na wykwintny obiad z wieprzowiny

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej