Karkówka czosnkowa z ziemniakami - łatwy przepis na pieczeń wieprzową
2022-04-08
łatwy
15 min
8
Dieta bezglutenowa
Karkówka czosnkowa to niezwykle smaczna pieczeń wieprzowa. Jest krucha i soczysta. Tajemnica doskonałego smaku tkwi we wcześniejszym zamarynowaniu schabu karkowego w czosnku. Jeśli upieczecie karkówkę z ziemniakami i warzywami to z jednej brytfanny będzie cały pyszny obiad.
SKŁADNIKI
- Na czosnkową karkówkę:
- 1,5 kg schabu karkowego
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
- Dodatkowo do pieczenia:
- 1 kg ziemniaków egipskich, lambert lub innych z zienką skórką
- 2 cebule
- 1 papryka spiczasta
- 12 ząbków czosnku w całości
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 3-4 gałązki tymianku świeżego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować z olejem, solą i pieprzem. Tą miksturą natrzeć schab karkowy. Owinąć pergaminem lub folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 12 godzin.
- Mięso wyjąć co najmniej 40 minut przed pieczeniem. Ziemniaki wyszorować. Cebulę pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w krążki. Ząbki czosnku obrać.
- W brytfannie umieścić ziemniaki, cebulę, paprykę i ząbki czosnku. Dodać tymianek i olej. Wymieszać.
- Na mięsie ułożyć zamarynową karkówkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawić na 15 minut. Następnie pokroić na grube plastry.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?