Kapusta włoska nadziewana mięsem i kaszą. Niesamowicie efektowna i równie pyszna
2024-09-23
łatwy
40 min
5
Dieta niskokaloryczna
Przepis na włoską kapustę nadziewaną mięsem z dodatkiem kaszy znalazłam w starej książce kucharskiej. Zauroczył mnie do tego stopnia, że postanowiłam go wypróbować. Danie jest nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też niesamowicie efektownie prezentuje się na półmisku. Warto zadać sobie trochę trudu i przygotować je na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty włoskiej, luźno związana
- 25 dag mięsa mielonego
- pół szklanki kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej)
- 2 cebule
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia
- pół szklanki śmietany
- 1 opakowanie passaty pomidorowej 0,5 litra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główkę kapusty oczyścić ze zwiędłych liści, umyć, przyciąć głąb i sparzyć w osolonym wrzątku, wkładając główkę głąbem do góry.
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu.
- Wymieszać mięso, kaszę, cebulę, jajko i przyprawy.
- Liście kapusty delikatnie rozsunąć i zacząć smarować je farszem od środka. Dociskać kolejne warstwy liści nadając kapuście pierwotny kształt.
- W bulionie warzywnym dusić kapustę pod przykryciem do miękkości.
- Ze śmietany, passaty i resztki bulionu z duszenia kapusty przygotować sos. Kroić kapustę na kawałki i podawać polaną sosem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?