Kapusta włoska nadziewana mięsem i kaszą. Niesamowicie efektowna i równie pyszna

Kapusta włoska nadziewana mięsem i kaszą. Niesamowicie efektowna i równie pyszna
Autor: Shutterstock Ten przepis ze starej ksiązki kucharskiej wciąż jest na czasie
łatwy
40 min
5

Dieta niskokaloryczna

Przepis na włoską kapustę nadziewaną mięsem z dodatkiem kaszy znalazłam w starej książce kucharskiej. Zauroczył mnie do tego stopnia, że postanowiłam go wypróbować. Danie jest nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też niesamowicie efektownie prezentuje się na półmisku. Warto zadać sobie trochę trudu i przygotować je na rodzinny obiad.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty włoskiej, luźno związana
  • 25 dag mięsa mielonego
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia
  • pół szklanki śmietany
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej 0,5 litra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę kapusty oczyścić ze zwiędłych liści, umyć, przyciąć głąb i sparzyć w osolonym wrzątku, wkładając główkę głąbem do góry.
  • Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu.
  • Wymieszać mięso, kaszę, cebulę, jajko i przyprawy.
  • Liście kapusty delikatnie rozsunąć i zacząć smarować je farszem od środka. Dociskać kolejne warstwy liści nadając kapuście pierwotny kształt.
  • W bulionie warzywnym dusić kapustę pod przykryciem do miękkości.
  • Ze śmietany, passaty i resztki bulionu z duszenia kapusty przygotować sos. Kroić kapustę na kawałki i podawać polaną sosem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej