Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]
      2021-10-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Kapsalon to rodzaj holenderskiego fast-food'u, który powstał z połączenia shoarmy z frytkami, serem żółtym i ulubioną sałatką pewnego fryzjera - Nathaniela Gomesa. Pewnego dnia w pobliskim kebabie kazał połączyć wszystkie ulubione składniki razem. Kapsalon zrobił szaloną karierę w Holandii i Belgii i zaczyna podbijać świat. Jest to jednocześnie przepis na szybki, smaczny i sycący obiad, który pokocha cała rodzina!
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka
 - 4 łyżki przyprawy do kebaba szoarma lub przyprawy gyros
 - 800 g frytek (mogą być mrożone)
 - 150 g żółtego sera (najlepiej Gouda)
 - 1 główka sałaty lodowej
 - 1 pomidor
 - 1 mała cebula
 - 1/2 ogórka świeżego
 - 2 ogórki konserwowe
 - olej do smażenia
 - 4 foremki do podania (dowolnie)
 - SOS CZOSNKOWY:
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki majonezu
 - 1 zgnieciony ząbek czosnku (ew. więcej, jak ktoś lubi)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawą. Odstaw do zamarynowania na godzinę do lodówki, następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron, ale nie zrumieniaj, mięso musi być jędrne. Pokrój w paski.
 - Frytki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
 - Zetrzyj ser na tarce. Przełóż upieczone frytki do foremek, dodaj mięso kurczaka i posyp żółtym serem. Zapiecz w temp. 160
o C, aż ser się roztopi. - W międzyczasie pokrój sałatę, pomidora, ogórki, cebulę. Wymieszaj.
 - Z podanych składników zrób sos, dokładnie łącząc składniki. Można go doprawić solą i pieprzem. Warto go zrobić nieco wcześniej, aby składniki się przegryzły.
 - Wyjmij z piekarnika foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem, polej sosem sosem czosnkowym. Na wierzch ułóż pokrojone w plastry pomidory, cebulę i ogórki.
 - Kapsalon podaje się w foremkach do zapiekania, ale równie dobrze możesz go przygotować w naczyniu żaroodpornym i podać na talerzach.
 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne