Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]
2021-10-01
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Kapsalon to rodzaj holenderskiego fast-food'u, który powstał z połączenia shoarmy z frytkami, serem żółtym i ulubioną sałatką pewnego fryzjera - Nathaniela Gomesa. Pewnego dnia w pobliskim kebabie kazał połączyć wszystkie ulubione składniki razem. Kapsalon zrobił szaloną karierę w Holandii i Belgii i zaczyna podbijać świat. Jest to jednocześnie przepis na szybki, smaczny i sycący obiad, który pokocha cała rodzina!
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki przyprawy do kebaba szoarma lub przyprawy gyros
- 800 g frytek (mogą być mrożone)
- 150 g żółtego sera (najlepiej Gouda)
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1/2 ogórka świeżego
- 2 ogórki konserwowe
- olej do smażenia
- 4 foremki do podania (dowolnie)
- SOS CZOSNKOWY:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 zgnieciony ząbek czosnku (ew. więcej, jak ktoś lubi)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawą. Odstaw do zamarynowania na godzinę do lodówki, następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron, ale nie zrumieniaj, mięso musi być jędrne. Pokrój w paski.
- Frytki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Zetrzyj ser na tarce. Przełóż upieczone frytki do foremek, dodaj mięso kurczaka i posyp żółtym serem. Zapiecz w temp. 160
o C, aż ser się roztopi. - W międzyczasie pokrój sałatę, pomidora, ogórki, cebulę. Wymieszaj.
- Z podanych składników zrób sos, dokładnie łącząc składniki. Można go doprawić solą i pieprzem. Warto go zrobić nieco wcześniej, aby składniki się przegryzły.
- Wyjmij z piekarnika foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem, polej sosem sosem czosnkowym. Na wierzch ułóż pokrojone w plastry pomidory, cebulę i ogórki.
- Kapsalon podaje się w foremkach do zapiekania, ale równie dobrze możesz go przygotować w naczyniu żaroodpornym i podać na talerzach.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne