Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]

Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food
Autor: Shutterstock Kapsalon: frytki, pierś kurczaka, sałatka
łatwy
15 min
4

Kapsalon to rodzaj holenderskiego fast-food'u, który powstał z połączenia shoarmy z frytkami, serem żółtym i ulubioną sałatką pewnego fryzjera - Nathaniela Gomesa, który w pobliskim kebabie kazał połączyć wszystkie ulubione składniki razem. Kapsalon zrobił szaloną karierę w Holandii i Belgii i zaczyna podbijać świat. Jest to jednocześnie przepis na szybki, smakowity obiad, który pokocha cała rodzina!

Kapsalon podaje się w foremkach do zapiekania, ale równie dobrze możesz go przygotować w naczyniu żaroodpornym i podać na talerzach.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 łyżki przyprawy do kebaba szoarma lub przyprawy gyros
  • 800 g frytek (mogą być mrożone)
  • 150 g żółtego sera (najlepiej Gouda)
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 2 ogórki konserwowe
  • olej do smażenia
  • 4 foremki do podania (dowolnie)
  •  
  • SOS CZOSNKOWY:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku (ew. więcej, jak ktoś lubi)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawą. Odstaw do zamarynowania na godzinę do lodówki, następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron ale nie zrumieniaj, mięso musi być jędrne. Pokrój w paski.
  • Frytki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zetrzyj ser na tarce. Przełóż upieczone frytki do foremek, dodaj mięso kurczaka i posyp żółtym serem. Zapiecz w temp. 160oC aż ser się roztopi.
  • W międzyczasie pokrój sałatę, pomidora, ogórki, cebulę. Wymieszaj.
  • Z podanych składników zrób sos.
  • Wyjmij z piekarnika foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem, polej sosem pomidorów i ogórka. Polej sosem czosnkowym.