Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]

2021-01-02
Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food
Autor: Shutterstock Kapsalon: frytki, pierś kurczaka, sałatka
łatwy
15 min
4

Kapsalon to rodzaj holenderskiego fast-food'u, który powstał z połączenia shoarmy z frytkami, serem żółtym i ulubioną sałatką pewnego fryzjera - Nathaniela Gomesa, który w pobliskim kebabie kazał połączyć wszystkie ulubione składniki razem. Kapsalon zrobił szaloną karierę w Holandii i Belgii i zaczyna podbijać świat. Jest to jednocześnie przepis na szybki, smakowity obiad, który pokocha cała rodzina!

Składniki

4 filety z kurczaka

4 łyżki przyprawy do kebaba szoarma lub przyprawy gyros

800 g frytek (mogą być mrożone)

150 g żółtego sera (najlepiej Gouda)

1 główka sałaty lodowej

1 pomidor

1 mała cebula

1/2 ogórka świeżego

2 ogórki konserwowe

olej do smażenia

4 foremki do podania (dowolnie)

 

SOS CZOSNKOWY:

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

1 zgnieciony ząbek czosnku (ew. więcej, jak ktoś lubi)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawą. Odstaw do zamarynowania na godzinę do lodówki, następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron ale nie zrumieniaj, mięso musi być jędrne. Pokrój w paski.

Frytki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zetrzyj ser na tarce. Przełóż upieczone frytki do foremek, dodaj mięso kurczaka i posyp żółtym serem. Zapiecz w temp. 160oC aż ser się roztopi.

W międzyczasie pokrój sałatę, pomidora, ogórki, cebulę. Wymieszaj.

Z podanych składników zrób sos.

Wyjmij z piekarnika foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem, polej sosem pomidorów i ogórka. Polej sosem czosnkowym.

Kapsalon podaje się w foremkach do zapiekania, ale równie dobrze możesz go przygotować w naczyniu żaroodpornym i podać na talerzach.