Jesienne szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami: przepis na łatwy i przepyszny obiad
2020-10-11
łatwy
20 min
4
Szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami to moje ulubione jesienne danie. Delikatne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z soczystymi owocami zamienia się w eleganckie danie, które wnosi trochę radości w nasze życie.
SKŁADNIKI
- 2-3 filety z piersi kurczaka, około 400-500 g
- 8 śliwek
- 4 figi (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone w wodzie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w grubą kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Dodać olej i wymieszać. Ostawić na 20 minut.
- Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Figi pokroić na ćwiartki lub 4 plasterki.
- Na patyki nadziewać w kolejności połówkę śliwki, kawałek filetu, cząstkę figi, kawałek filety, połówkę śliwki, kawałek filetu i znowu połówkę śliwki.
- Smażyć na grillowej patelni lub na grillu po 3 minuty z każdej strony.
- Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?