Jak zrobić domowe hamburgery?
Hamburger może być smacznym i zdrowym posiłkiem, jeżeli nie połkniemy go w biegu, lecz samodzielnie przyrządzimy na spokojnie w domu. Dowiedz się, jak to zrobić.
Czy hamburgery naprawdę są niezdrowe?
Hamburgery i inne produkty typu fast food to od lat wróg publiczny numer jeden. Oskarża się je m.in. o wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów trans, spowodowanie epidemii otyłości, wzrost zachorowań na cukrzycę i miażdżycę. Jest w tym mnóstwo racji – jednak dotyczy to hamburgerów, które są masowo sprzedawane i jedzone w pośpiechu.
Tymczasem hamburger to nic innego jak kotlet z mielonego mięsa wołowego w bułce, w dodatku często w towarzystwie zdrowej zieleniny. Zatem o tym, czy hamburger będzie zdrowy, decyduje sposób jego przyrządzenia i jedzenia. Prawidłowo przyrządzone hamburgery powinny być grillowane – tym sposobem do mięsa nie dostaje się zbyt dużo tłuszczu. Żeby mieć pewność, że wiemy co tak naprawdę jest w hamburgerze, powinniśmy przygotować go sami.
SKŁADNIKI
- KOTLETY:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- bułka tarta
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- BUŁKI:
- 3/4 szklanki cieplej wody
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę drożdży instant lub 8 g świeżych
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Do mięsa powinniśmy wsypać tyle bułki tartej, aż masa stanie się odpowiednio gęsta i kleista.
- Z gotowego mięsa formujemy 6-8 okrągłych kotletów o grubości 2 cm. Uformowane kotlety chowamy do lodówki na godzinę, żeby stężały. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.
- Masło roztapiamy i studzimy. Wodę, mleko, masło i cukier mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Dodajemy jajko, sól i zagniatamy, powoli dodając mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i się nie lepić. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Z gotowego ciasta formujemy 8 bułeczek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 45 minut. Później smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się ładnie zrumienią, co trwa około 15 minut.
- Do przekrojonych, ostudzonych bułek wkładamy kotlety, i wszystko to, co smakuje nam w hamburgerach: ser, ketchup, majonez, pomidora, cebulę, sałatę lub ogórki konserwowe.