Jak zrobić chili con carne? Przepis na danie kuchni meksykańskiej

Jak zrobić chili con carne? Przepis na danie kuchni meksykańskiej
Autor: thinkstockphotos.com Do chili con carne można dodać kukurydzę, ale również bez niej danie smakuje wyśmienicie
łatwy
40 min
4

Chili con carne to klasyczna meksykańska potrawa, która nie jest zbytnio pracochłonna. Idealnie nadaje się na ciepłe danie na imprezę czy na domowy obiad. Jak zrobić chili con carne? Podajemy dokładny przepis.

Chili con carne to danie, które popularność zyskało najpierw w amerykańskim stanie Teksas, sąsiadującym z Meksykiem. Dzisiaj przepis na chili con carne znany jest na całym świecie. Podstawowe składniki chili con carne to mielona lub siekana wołowina i różne rodzaje papryki, zwłaszcza tej najostrzejszej – papryki chili. Stąd pierwotna nazwa: "chile con carne", co po hiszpańsku oznacza „papryki z mięsem”. Do potrawy dodaje się też cebulę, czosnek, często też kukurydzę i fasolę oraz charakterystyczną przyprawę – kmin rzymski. Chili con carne serwuje się z ryżem, plackami z tortilli lub – mniej ortodoksyjnie – po prostu z kawałkami pieczywa, np. bagietki pszennej.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 strąki papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki oleju
  • 750 g mieszanego mięsa mielonego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • po jednym strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 750 g pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli kidney
  • puszka białej fasoli
  • 1/4 l bulionu z warzyw (może być z kostki)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka proszku chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Strąki papryczki chili przekrój wzdłuż, usuń nasiona, strąki umyj i drobno posiekaj.
  • Cebulę, czosnek, chili i kumin podduś na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i krótko przesmaż, mieszając. Dodaj przecier pomidorowy, jeszcze chwilę podduś, mieszając.
  • Oczyść paprykę, sparz i obierz pomidory, warzywa pokrój na małe kawałki. Fasolkę osącz z zalewy. Dodaj warzywa do mięsa, podlej bulionem.
  • Przypraw solą, pieprzem, papryką i chili w proszku i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
  • Przed podaniem posyp chili con carne siekanymi listkami pietruszki.
Anna Ptaszyńska
więcej